Dit heerlijke gebakje zit in een glaasje en je lepelt het zo weg. Lepelgebak wordt dit soort lekkers in een glaasje dan ook wel genoemd. Met dit toetje zul je je gasten zeker blij maken.
Ik houd erg van frisse, zomerse recepten. Ook deze traktatie, met mango en witte chocolade, is weer echt lekker.
En zeg nou zelf, als je een toetje leuk in een glaasje doet ziet het er meteen heel gezellig en een beetje luxe uit. Toetjes of gebakjes in glaasjes noemen we in de bakkerij lepelgebakjes. Dat klinkt alleen al gezellig, vind ik zelf.
In dit recept heb ik gekozen voor mango, omdat ik dit fruit erg lekker vind in combinatie met witte chocolade. Maar je kunt de mango vervangen door allerlei andere soorten fruit. Er is genoeg variatie mogelijk dus!
Ingrediënten
Voor 6 glaasjes:
- 10 spritskoekjes
- 30 g roomboter
- 300 g slagroom
- 300 g witte chocolade
- 2 tl vanille-extract
- 300 g mango
- 120 g geleisuiker
- 40 ml water
Bereiding
- Vermaal de spritsen tot kruimels met een deegroller of met je handen. Er mogen nog wel wat grove kruimels tussen zitten.
- Smelt de boter en meng die met de kruimels. Verdeel de kruimels over de glaasjes. Let op dat je ze niet strak aandrukt, ze mogen er los in zitten.
- Klop de slagroom op, maar niet te stijf. Zorg dat hij een beetje yoghurtdikte heeft. Voeg daar het vanille-extract aan toe.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron in stapjes van 20 seconden.
- Meng 2 lepels slagroom door de chocolade en roer dat mengsel door de rest van de slagroom. Het zal aardig vloeibaar worden, maar in de koelkast stijft het snel op.
- Laat het minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Pureer de mango en doe hem dan in een steelpannetje met de geleisuiker en het water.
- Laat het geheel 1 minuut goed doorkoken en laat dan de jam een beetje afkoelen.
- Giet de jam over de chocolademousse en laat het dan nog een uur in de koelkast staan.
Beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen