Kruidnoten met chocolade - Terdege

Kruidnoten met chocolade

Jaco-culi-chocopepernoten-_1_

Zelfgemaakte kruidnoten zijn nog altijd de lekkerste. Met chocoladedip zijn ze helemaal onweerstaanbaar. Gauw aan de slag dus.

In deze tijd van het jaar ruikt het zo ontzettend lekker bij ons in de bakkerij. Dag in dag uit hangen hier de heerlijke geuren van speculaasjes, gevuld speculaas, zachte brok en speculaasstaven. Met dit recept blijf ik even in die sfeer, die zo typisch is voor deze tijd van het jaar. In de bakkerij maken we de kruidnoten gelukkig niet zelf, want dat is echt heel veel werk. Maar zelfgemaakte kruidnoten zijn wel de lekkerste, dus maak ik ze gewoon lekker thuis.

Vroeger maakte ik ze ook al vaak, samen met mijn buurmeisje. Dan aten we stiekem een derde van het deeg al op, zo lekker vonden we dat. De zelfgemaakte kruidnoten zijn in dit recept gecombineerd met chocolade, want dat is helemaal erg lekker. De kaneel erdoor zorgt voor een verrassende smaak.

INGREDIËNTEN

Kruidnoten:

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 100 g roomboter
  • 6 el melk

Dip:

  • grote chocoladereep
  • kaneel naar smaak

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe alle droge stoffen bij elkaar en meng ze (zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout.)
  3. Voeg de boter en melk toe en meng met de hand tot een stevige bal.
  4. Het deeg hoeft niet te koelen in de koelkast, dus je kunt meteen door met rollen.
  5. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol daar heel lange ”pillen” van. Uit elke ”pil” kun je 10 kruidnoten snijden.
  6. Leg de kruidnoten op een met bakpapier bedekte bakplaat en bak ze 20 tot 25 minuten in de oven.
  7. Als de kruidnoten zijn afgekoeld, kun de je chocoladereep smelten.
  8. Voeg nadat de reep gesmolten is wat kaneel naar smaak aan de chocola toe.
  9. Doe een voor een de kruidnoten in de chocolade en haal ze er met een vork weer uit.
  10. Leg ze terug op het bakpapier en zet 10 minuten in de koelkast.

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.