Oerhollands en populair blijft-ie: de ouderwetse pannenkoek. Wie daar eens iets anders mee wil, kan een pannenkoekentaart bakken. Die is niet alleen lekker, maar ziet er ook prachtig uit.
Vandaag een taart die al heel lang op mijn lijstje stond: de pannenkoekentaart! Of beter gezegd crêpestaart. Want voor deze taart bak je de pannenkoeken zo dun mogelijk en ook een stukje kleiner dan normaal. Maar met pannenkoekentaart snapt iedereen meteen wat ik bedoel.
Mij mag je wakker maken voor pannenkoeken, dus eigenlijk is het best gek dat ik het maken van deze taart zo lang heb uitgesteld. Je kunt hier trouwens eindeloos mee variëren. Aangezien ik gek ben op bosbessenpannenkoeken heb ik gekozen voor bosbessensmaak. De limoen geeft een extra zuurtje en maakt de taart net iets frisser. Het maken van de taart kost best veel tijd, maar het ziet er dan wel supergezellig uit.
Ingrediënten
Voor de crêpes
- 4 eieren
- 500 ml
- melk
- 60 g gesmolten boter
- 200 g bloem
- snufje zout
Voor de vulling
- 2 blaadjes gelatine
- 100 g bosbessen (gepureerd)
- 50 g bessensap
- 1 limoen
- 100 g suiker
- 3 eieren
- 125 g roomboter
- 200 ml slagroom
- 20 g suiker
Bereiding
- Klop in een kom de eieren, melk en gesmolten boter door elkaar.
- Doe dan in een andere kom de bloem en het zout.
- Giet eerst de helft van het ei-melkmengsel erbij en meng dat goed, meng dan ook de rest erdoorheen tot een glad beslag.
- Laat het beslag 1 uur rusten.
- Ondertussen kun je verder met de vulling.
- Week de gelatine in koud water, en zet dan een pan met de puree, het sap en de suiker op het vuur.
- Klop de eieren los in een kom en giet de helft van het warme mengsel over de eieren.
- Meng dat goed en giet dan alles terug in de pan en verhit het mengsel al roerend totdat het dikker aan het worden is (tegen het koken aan).
- Snijd de boter in blokjes en doe die samen met de uitgeknepen gelatine in een kom. Zeef hierboven de bessenpuree en meng alles dan goed door elkaar.
- Laat het afkoelen in de koelkast (op een bord gaat dat het snelst).
- Vet een koekenpan licht in met boter en verhit de pan. Giet er een klein beetje beslag in en beweeg de pan zo dat het beslag uitloopt.
- Bak totdat de rand van de crêpe krimpt.
- Draai de crêpe om en bak hem nog 1 minuut.
- Doe dit net zo lang tot het beslag op is.
- Klop dan de slagroom op met 20 gram suiker.
- Leg een crêpe op een bord waarop je de taart wilt hebben en smeer daar een laagje bosbessenvulling op.
- Leg daar weer een crêpe op en smeer daar slagroom op. Herhaal dit totdat de crêpes op zijn. Garneer met bessen, slagroom en poedersuiker.
beeld: Renate Bleijenberg