Herfstige worteltjestaart met heerlijke specerijen - Terdege

Herfstige worteltjestaart met heerlijke specerijen

Jacobine-_culinair-_worteltjestaart-_RenateB__1_site

Meestal worden in worteltjestaart noten gebruikt. Voor mensen met een notenallergie is dat natuurlijk jammer. Deze worteltjestaart is ook lekker zonder noten. De toegevoegde specerijen geven veel smaak en zorgen ervoor dat het heerlijk gaat ruiken tijdens het bakken!

Toen ik pas in de bakkerij kwam rook het daar al heerlijk naar speculaas, terwijl buiten de zon nog volop scheen. Wat dat betreft is mijn werk lekker afwisselend met al die seizoensproducten.

Helemaal in stijl met de tijd van het jaar is deze herfstige worteltjestaart. Hierin worden veel specerijen gebruikt, dus het huis gaat heerlijk ruiken tijdens het bakken.

Bijna altijd worden in worteltjestaart noten gebruikt. Dat vind ik erg jammer: vanwege mijn notenallergie kan ik hem dan nooit eten. Daarom is dit recept zonder noten, hoewel je ze natuurlijk wel toe kunt voegen.

Wil je eens wat anders, dan zou je de taart ook door kunnen snijden en kunnen vullen met de frosting. Of maak hem in een (cup)cakevorm. De baktijd is met cupcakes wel korter: zo’n twintig minuten.

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 6 eieren
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 300 g lichte basterdsuiker
  • 300 g winterpeen (geraspt)
  • 350 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskuiden
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 2 el sinaasappelsap
  • (100 g walnoten, fijngehakt)

Voor de frosting:

  • 200 g roomboter
  • 300 g roomkaas
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 g poedersuiker

Bereiding

De taart:

  1. Verwarm de oven voor op 165 graden.
  2. Doe eieren, basterdsuiker en zonnebloemolie in een kom en klop met de mixer tot een glad mengsel.
  3. Rasp ondertussen de winterpeen.
  4. Voeg dan zelfrijzend bakmeel en bakpoeder toe en mix door elkaar.
  5. Voeg de winterpeen, speculaaskruiden, kaneel, kardemom, kruidnagelpoeder, sinaasappelsap en eventueel noten toe.
  6. Mix nog even goed door elkaar en schep in een ingevette springvorm.
  7. Bak de cake ongeveer 60 minuten in de oven.

De frosting:

  1. Maak ondertussen de frosting.
  2. Klop de roomboter in een paar minuten luchtig, voeg dan de vanille en roomkaas toe en klop tot het mooi is opgenomen.
  3. Voeg dan de poedersuiker toe en mix in een lage stand of roer erdoor met een spatel.
  4. Smeer, als de taart is afgekoeld, de frosting erop en bestrooi de taart met kaneel.

Beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.