Anijsmelk met gemberkoekjes - Terdege

Anijsmelk met gemberkoekjes

Gemberkoekjes

Teunie Luijk: "Ik wilde een recept bedenken rond het thema ”warm” en dacht meteen aan gember. Terwijl ik zat te mijmeren over een gerecht met gember, vroeg ik mijn man: „Wat vind jij verwarmend voedsel?” Hij hoefde er niet lang over na te denken: „Anijs!”

Toen was het niet moeilijk meer: het werd anijsmelk met gember. Twee heerlijk winterse smaken! Anijsmelk werd hier tot een paar jaar geleden altijd met de bekende anijsblokjes van De Ruijter gemaakt. Maar nu die niet meer verkrijgbaar zijn en je bent aangewezen op dure staafjes poeder, zocht ik naar een alternatief. Zelf anijsmelk maken blijkt een fluitje van een cent. Het vergt wel een kleine planning, want de melk moet een poos(je) trekken. Maar deze anijsmelk is erg lekker. Eerlijk gezegd waren die anijsblokjes van vroeger mierzoet en vinden we onze huisgemaakte anijsmelk veel meer smaak hebben.

Ingrediënten

Anijsmelk

  • 1 l melk
  • 3 steranijs
  • suiker naar smaak

Gemberkoekjes

  • ca 50 g gemberwortel
  • 250 g tarwebloem
  • 150 g suiker
  • 150 g boter, margarine, of een mengsel
  • snufje gemberpoeder
  • (melk om het deeg mee te bestrijken)

Bereiding

Anijsmelk

  1. Breng de melk aan de kook.
  2. Voeg de steranijs toe.
  3. Laat het minstens een halfuur trekken, bijvoorbeeld op een theelichtje. Langer trekken is nog lekkerder. U kunt hiervoor de kokendhete melk een paar uur in een thermoskan doen.
  4. Serveer met suiker naar smaak.

Gemberkoekjes

  1. Schil de gemberwortel en hak deze heel fijn.
  2. Snijd de boter in blokjes.
  3. Meng alle ingrediënten en kneed tot een bal.
  4. Vorm de bal tot een lange, rechte worst en wikkel deze in huishoudfolie.
  5. Leg de ”deegworst” een halfuur in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Snijd het deeg in plakjes van maximaal 1 cm en leg ze, met voldoende tussenruimte, op een met bakpapier beklede bakplaat.
  8. Bestrijk de deegplakjes met een kwastje melk.
  9. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in 15 min. gaar en lichtbruin.

Auteur

Teunie Luijk-Bakker

Volg ons lifestyle platform op instagram.