Focaccia met bloemen - Terdege

Focaccia met bloemen

06_Focaccia

Het is een leuk werkje om deze focaccia met bloemen te maken en hij smaakt verrukkelijk. Genoeg redenen om met dit recept aan de slag te gaan!

Mijn vriendin Ellen woont in Zwitserland. Soms appen we dagelijks met elkaar, andere keren blijft dat beperkt tot zomaar een enkel berichtje per week. Vorige week kwam er zo’n berichtje. Helemaal uit het niets stuurde ze een foto en schreef: “Bloemen-focaccia. Is nog niet zo bekend in Nederland, dus misschien iets voor Terdege.”

Bingo! Ik was meteen enthousiast. Inderdaad is zo’n focaccia hier helemaal niet bekend. Ik ben hem tenminste nog nergens tegengekomen.Terdege heeft de primeur!

Vandaag ging ik ermee aan de slag, en wat bleek dat een leuk werkje. Het resultaat heeft een woweffect.

En de smaak? Voortreffelijk. Wat mij betreft is de trend gezet en bakken alle lezers van Terdege deze zomer prachtige focaccia’s met bloemen.

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g tarwebloem
  • 2 tl gedroogde gist (of een zakje van 7 g)
  • 1 ½ tl (zee)zout
  • 300 ml handwarm water
  • 40 ml olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano

Voor de bloemen:

  • rode paprika
  • gele paprika
  • rozemarijn
  • basilicumblaadjes
  • zwarte olijfringetjes
  • sprieten bieslook
  • snoeptomaatjes
  • rode uien
  • groene aspergepunten of wat je maar leuk en lekker lijkt
  • olijfolie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Kneed van de ingrediënten voor het deeg in 10 minuten een mooi, soepel brooddeeg.
  3. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek hem af met folie.
  4. Zet weg voor ten minste een halfuur, of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  5. Haal het deeg uit de kom en sla het door (= lucht eruit duwen).
  6. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 bij 40 cm.
  7. Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met je vingers kuiltjes in de deeglap.
  8. Vorm met de overige ingrediënten vrolijke bloemen en leg die op het deeg.
  9. Bak de focaccia in het midden van de hete oven in circa 20 minuten.
  10. Bestrijk de focaccia na het bakken royaal met olijfolie.

Auteur

Teunie Luijk-Bakker

Volg ons lifestyle platform op instagram.