Falafel zelf maken - Terdege

Falafel zelf maken

Falafel

Binnenkort een picknick? Deze falafel is een leuk gerecht om mee te nemen. Je kunt falafel in een pitabroodje of wrap doen. Met wat sla, tomaat en knoflooksaus erbij is het echt genieten.

Deze keer eens geen zoet recept, maar een beschrijving om falafel te maken – een gerecht van fijngemaakte kikkererwten, uien en kruiden die worden vermengd en tot balletjes gedraaid.

Met warm voorjaarsweer krijg ik zin om buiten te eten en te picknicken, maar dan vind ik het wel fijn om makkelijk te maken gerechtjes mee te nemen. Falafel heb ik leren eten in Israël, bij mijn schoonzus.

Als je in Israël bent, is falafel een van de dingen die je moet proeven. Maar het zelf net zo lekker klaarmaken is wel moeilijk. Na veel proberen en doen is dit het recept geworden dat ik het lekkerst vind.

In Israël wordt de falafel meestal gegeten in een pitabroodje, maar ik doe het ook vaak in wraps. Met een beetje sla, tomaatjes en knoflooksaus erbij is het echt smakelijk. In Nederland wordt het gerecht trouwens ook steeds populairder, omdat het gezond en vegetarisch is.

Ingrediënten

  • 400 g kikkererwten (uit blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 3 el bloem
  • 1 el komijn
  • 2 tl kurkuma
  • ½ tl cayennepeper
  • ½ tl kerriepoeder
  • 1 handje peterselie

Bereiding

  1. Snijd de knoflook en ui fijn en fruit ze heel even aan in de pan.
  2. Giet het water uit het blik van de kikkererwten.
  3. Doe alles bij elkaar in de keukenmachine en mix het. (Kan ook met de staafmixer.)
  4. Maak van het mengsel balletjes. (Als het te slap is, kun je er wat bloem bij doen.)
  5. Verwarm 3 eetlepels kokosolie (of olijfolie) in een koekenpan en zet het vuur laag.
  6. Bak de balletjes goudbruin.

Beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.