Koekhuisjes Bereiding Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed ze samen tot een deeg. Laat minimaal 1 uur rusten in een koeling (liever een dag). Knip uit karton de onderdelen van het huisje: voorkanten, zijkanten en dak. Maak in de voor- en zijkant een kleine deuropening (naar de maat van je mok). Afmetingen: dak: 6 x 3 cm, zijkant: 5 x 4 cm, voor-/achterkant: 4 cm x 7 cm (in de nok) (zorg dat het schuine aansluit op de daken). Verwarm de oven voor op 180 graden en rol het deeg dun uit op een vel bakpapier met een halve cm dikte. Snijd de onderdelen strak uit (6 per huisje) en bak ze 12-15 minuten. Leg je mal op de gebakken onderdelen en snijd bij, zodat de onderdelen even groot zijn. Door het bakken kunnen ze uitlopen. Als je alle onderdelen hebt gemaakt, ga je aan de slag met de royal icing. Zeef de poedersuiker en meng die met het eiwit. Klop dit mengsel kort en verdun met druppels water. Zorg dat het niet te dik is, maar ook zeker niet te dun. Schep de royal icing in een spuitzak en leg alle onderdelen per huisje klaar. Knip een klein puntje van de spuitzak af. Plak met de royal icing de muren van de huisjes aan elkaar. Laat opdrogen. Plak de dakdelen op de muren vast en laat weer opdrogen. Vul de naad op het dak met royal icing en versier verder naar eigen creativiteit. Maak van het overige deeg lekkere koekjes. :::photo_gallery 1::: Ingrediënten Koekdeeg: * 120 g boter * 120 g lichtbruine basterdsuiker * 2 tl gember * 1 tl koekkruiden * 1 tl kaneelpoeder * mespuntje nootmuskaat * mespuntje zout * 1 ei * 300 g bloem * ¾ tl (afgestreken) baking soda Royal icing: * 30 g gepasteuriseerd eiwit * 30 ml water * 200 g poedersuiker Voor meer oog- en tongstrelende gerechten voor de feestdagen: blader in het dubbeldikke winternummer van Terdege (nr. 6-7, 17 december 2025) naar pagina 132. Dit nummer is te bestellen in onze shop. beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen