Ze zijn zacht vanbinnen, knapperig vanbuiten én gezond. Tenzij je de hele schaal meteen leeg eet. En die kans bestaat...
Zoals beloofd een iets gezonder receptje dan vorige keren. Havermoutkoekjes vandaag. Van tevoren wist ik niet zo goed of ik ze nou wel of niet helemaal knapperig wilde, want dan worden ze vaak een beetje droog. Daarom heb ik gekozen voor een beetje een dik koekje met een smeuïge binnenkant. Doordat er appel door zit, blijven de koekjes lekker zacht vanbinnen, maar de buitenkant wordt heerlijk knapperig. Vooral als ze warm uit de oven komen, zijn ze echt om van te smullen. Alleen: je eet er zo een schaal van leeg. Dus kijk uit, anders is er niets gezonds meer aan.
Ingrediënten
- 120 g havermout
- 110 g bloem
- 10 g bakpoeder
- 10 g kaneel
- ½ tl zout
- 1 appel
- 50 g boter, gesmolten
- 1 ei
- 180 g honing
- 50 g pure chocolade
- 30 g rozijnen of cranberry’s
Bereiding
- Weeg de havermout, bloem en bakpoeder af, en doe alles met zout en kaneel in een schaal.
- Rasp de appel in z’n geheel boven een andere kom en voeg daar het ei, de gesmolten boter en de honing aan toe.
- Meng alle natte grondstoffen en roer dan de droge erdoorheen.
- Snijd de chocolade in stukjes en voeg die samen met de rozijnen of de cranberry’s toe aan de rest. Roer dit goed door.
- Zet het deeg een halfuur in de koelkast.
- Stel de oven in op 170 graden.
- Schep met een lepel of een ijsschep hoopjes op een met bakpapier beklede plaat. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven ongeveer 12 minuten tot ze goudbruin kleuren.
beeld: Renate Bleijenberg