Jaren klussen aan een Rijssense boerderij

Jaren klussen aan een Rijssense boerderij

Binnenkijker stadsboerderij Rijssen- Henriet Jansen- RenateB _10_site

Hun Rijssense stadsboerderij is een plaatje. Zo goed mogelijk hersteld in haar oude grandeur. Dat kostte Guido (35) en Henriët (30) Jansen zeker zes jaar werk. De woning is nu af. Alleen het klussen op het erf gaat nog door.

De schemering valt over de Rijssense achtertuin aan de Baankamp. Kater Joop schuimt de houtblokken af, die naast de zithoek staan, op zoek naar een sappige muis.

Henriët en Guido genieten van de koele avondlucht na een hete zomerdag. In hun eigen 30 meter diepe achtertuin, waar uitbundig bloeiende roze dahlia’s en rozen in keurige perkjes staan. En een waterput die Guido eigenhandig gerestaureerd heeft.

Hij kocht hun huis al in 2014, vertelt Guido. Een relatie met Henriët had hij toen nog niet. Al jaren leefde bij hem de droom om een oude Rijssense stadsboerderij in ere te herstellen. „Als tiener tekende ik op papier al dwarsdoorsnedes van boerderijen”, zegt hij.

Als hij in 2012 het pand aan de Baankamp te koop ziet staan, is er een groot praktisch bezwaar: het kost te veel. Twee jaar lang gebeurt er weinig. Tot een maandagmorgen in mei 2014. Guido: „Ik zat ’s morgens achter de computer de boel op te starten voor mijn werk, toen ik ineens dacht: hé, zou dat huis aan de Baankamp nog te koop staan? Ik keek op de site en zag dat de prijs flink gezakt was. Toen heb ik om iets over achten ’s morgens aan de telefoon tegen de makelaar gezegd: reserveer hem maar voor mij. En zo was ik binnen een uur eigenaar van een huis.”

Achteraf blijkt dat de makelaar juist die morgen, vijf minuten voor Guido’s telefoontje, de prijs significant naar beneden bijgesteld had. „Heel bijzonder”, noemt Guido deze samenloop van omstandigheden.

Schrootjes

Zodra hij de financiering rond heeft, begint hij met klussen. Een heidens karwei. De boerderij was in de jaren 70 voor het laatst opgeknapt. De voormalige deel aan de voorkant van het huis was een vreemd opgedeelde woonkamer geworden, vertelt Guido. De oude bedstedes waren juist weggehaald om er kamers van te maken. Het huis zat vol met kunststof schrootjes en de plafonds waren stuk voor stuk verlaagd; allemaal oplossingen die vijftig jaar geleden in waren, maar dat nu niet meer zijn. Ook de riolering en elektriciteitskabels waren verouderd. „Het waren nog loden leidingen en stoffen stroomdraden.” De eerste weken besteedt Guido veel aandacht aan het sloopwerk. Wandjes gaan eruit, plafonds, vloeren. In de keuken komt na wat sloopwerk de vorm van een oude schouw tevoorschijn, de oorspronkelijke uit 1905.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 1, 27 september 2022).

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.