Patrick van der Linden is bij de tijd. Op de oprit van zijn woning staat een elektrische auto op te laden. En de dirigent van Ars Musica maakt zich druk over de omgang met vluchtelingen. Maar binnen overheerst vooral het thema muziek, met kasten vol partituren.
In de tot muziekkamer omgebouwde garage zijn de kasten langs de wanden gevuld met een massa partituren, boeken over muziek en cd’s. Een zwartgelakte piano staat dwars in de ruimte, evenwijdig met een bureau dat een korte zijde van de kamer beslaat. Patrick van der Linden (48) is artistiek leider van Ars Musica en inmiddels een bekende naam binnen en buiten christelijke kring. Rustig vertelt hij over zijn grote passie, deelt hij wat hem somber stemt en blikt hij terug op het sterven van zijn vader in 2018.
Volgens uw website bent u een idealistisch optimist. Wat is dat voor iemand?
„Ik denk in mogelijkheden en ga uit van een goede afloop. Als iets niet linksom lukt, dan probeer ik het rechtsom voor elkaar te krijgen. Idealisme staat symbool voor mijn overtuiging dat muziek kan bijdragen aan een betere wereld. De maatschappij gaat mij aan het hart.”
Wat stemt u somber?
„Ik kan de ongelijkheid in de wereld maar niet klein te krijgen. In Nederland zijn we ontzettend rijk, terwijl mensen elders in armoede leven of moeten vluchten voor geweld. Ik vind het verschrikkelijk als Nederlanders vluchtelingen willen tegenhouden bij de grens. Dat staat haaks op de boodschap van Jezus. Onze medemens veroorzaakt geen asielcrisis, het systeem dat wij als maatschappij hebben bedacht doet dat. Ik snap dat het moeilijk kan zijn als een vluchteling soms eerder een woning kan betrekken dan jijzelf. Maar het schuurt voor mij nog veel meer dat wij medemensen in nood niet welkom heten.”
Lees het hele interview met Patrick van der Linden in Terdege (nr. 6-7, 15 december 2024). Dit dubbeldikke winternummer is ook te bestellen in onze shop.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen