Eetgewoonten

Eetgewoonten

Blog Margreet geiten

Patat, bruine bonen met tomaat, gevulde gefrituurde aubergine met geraspte wortel en hete saus, aardappelpuree met ei, tahina saus en salade. Een heel gewoon ontbijt in Egypte. Of diner.

Wat mij opviel hier, is dat er heel veel rijst gegeten wordt. Rijst met vis. Rijst met gebakken kip. En dan kippenpoten,  -vleugels en -nekken, en niet de filet zoals die in Nederland meestal gegeten wordt. Rijst met erwten en sperziebonen in tomatensaus. Rijst met vlees. Rijst met rozijnen. Rijst met mulukhiya. Dit is een soort saus, gemaakt van fijngehakte juteplanten, gebakken knoflook en peper en zout. En een beetje water. Het smaakt goed, maar na de eerste keer moeten vooral je darmen erg wennen. Rijst kan ook ‘gewoon’ gegeten worden met tahina saus en salade, en voor de afwisseling kan er wat kurkumapoeder doorheen, zodat je rijst geel is in plaats van wit.

De eerste keer dat ik rijst maakte, vergeten zelfs de geiten niet meer. Ik kookte water, deed de rijst erin, liet het tien minuten koken, goot af en wachtte tot mijn man thuis kwam, zodat ik kon opscheppen. Toen het moment daar was, bleek dat er een soort grote slijmerige pudding in de pan zat. Andere rijst dan wij in Nederland altijd hadden. We hebben het geprobeerd te eten, maar het was echt niet te doen. Gelukkig hadden we geiten langs het balkon lopen, dus de inhoud van de pan kon over de rand gekieperd worden. Twee meter lager raakte het de grond, maar de pudding bleef in dezelfde vorm. Zelfs de geiten liepen er met een boog omheen. Gelukkig weet ik inmiddels prima hoe ik goede, lekkere rijst maak.

Hoe laat we eten, is in Egypte heel anders dan in Nederland. Het ontbijt, het echte ontbijt, is op vrije dagen zo rond elf uur. Daarvoor kun je wat bossomat (soort soepstengels) in je thee dopen en opeten. De lunch is de maaltijd waar het om draait. De belangrijkste maaltijd van de dag. Het is een warme maaltijd, meestal rijst dus, maar het kan ook prima een pastamaaltijd zijn. Of aardappels en uien in tomatensaus uit de oven. Dit is rond drie of vier uur 's middags. Het avondeten sla ik bij mijn schoonfamilie meestal over, omdat dit om elf uur ‘s avonds is. Ik wil dan alleen maar slapen en eten komt de volgende dag wel weer. Het avondeten kan brood zijn met bruine bonen, maar ook de restjes van de lunch. Of ei, op verschillende manieren bereid. Een gekookt ei bijvoorbeeld, dat daarna gebakken wordt in boter. Of een omelet gemaakt met melk en bloem. Of roerei. Dit wordt gegeten met rond, plat brood, waar stukjes van gescheurd worden en waar je als het ware een soort schepje van vouwt en daarmee de bonen of het ei mee opschept.

Het eten is lekker, het eten is goed, maar ik mis toch nog steeds mijn patatjes met pindasaus en een kroket. Of verse stroopwafels van de markt…

Auteur

Margreet

Volg ons lifestyle platform op instagram.