Do It Yourself: kaarsen van koolzaadwas - Terdege

DIY: maak kaarsen van koolzaadwas

3._resultaat_koolzaadwas_kaarsje_in_citroen__2_site

Wat is het heerlijk om op een mooie zomeravond lang buiten te zitten. Daar hoort natuurlijk een gezellig lichtje bij. Van koolzaadwas kun je zelf tuinkaarsen maken. Ze zijn plantaardig, biologisch afbreekbaar en ook nog eens mooi om te zien.

Koolzaadwas wordt op een natuurlijke manier gewonnen uit de koolzaadplant. Staan deze plantjes in de bloei, dan kleuren ze prachtig geel. Koolzaad groeit vaak in de berm, maar soms zie je ook hele koolzaadvelden vol. Van dit plantje wordt bijna alles gebruikt. Van de koolzaadolie wordt was gemaakt. Deze was is biologisch afbreekbaar, plantaardig en je kunt er heel mooie kaarsjes van maken. Giet hiervoor de gesmolten was in uitgeholde citroenen en limoenen en in weckpotjes. Je kunt er ook een geurkaasje van maken door natuurlijke etherische olie te gebruiken.

Dit heb je nodig

  • koolzaadwas
  • houten lontjes/pitjes
  • houdertjes/clips (maat L 22 x 152 mm, dan zit je altijd goed)
  • etherische olie naar keuze (bijv. citroen/ linnen)
  • citroenen/limoenen en/of weckpotjes naar keuze
  • hittebestendige maatbeker, pot of kom

De benodigde producten zijn online verkrijgbaar.

Koolzaadwas ziet eruit als een crèmekleurige pastille en is te koop per 100 gram, 250 gram, 500 gram, 1 kilo of 5 kilo. (O.a. bij: Geurenpaleis, aromalifestyle en Soy-wax.nl.)

Werkbeschrijving

  1. Begin met het afdekken van de werkplek. Leg bijvoorbeeld oude kranten, een tafelzeil of een stuk bakpapier neer. Dit scheelt achteraf heel wat schoonmaakwerk, al kun je koolzaadwas gemakkelijk verwijderen met water en zeep.
  2. Bepaal de hoeveelheid benodigde was. Neem een dubbele hoeveelheid van het potje of de citroen/limoen. Vul het potje of de citroen met de ongesmolten waspastilles en doe ze in de maatbeker. Doe dit twee keer voor één potje of citroen/limoen.
  3. Wil je een heleboel kaarsen tegelijk maken? Meet dan voor elk potje of elke citroen de juiste hoeveelheid af, of smelt een heel ruime hoeveelheid was, zodat je in ieder geval voldoende hebt. (Ik smolt 1 kilo, waar ik met gemak 6 weckpotjes, 8 halve citroenen en 4 halve limoenen mee vulde.) - Dan ga je de was smelten. Zet de hittebestendige maatbeker of pot/kom met waspastilles in een pan met water en laat de was op een laag vuurtje smelten (au bain marie).
  4. Snijd ondertussen de citroenen en limoenen doormidden en hol ze uit met een lepel. (Gooi het vruchtvlees en het sap niet weg, maar maak er bijvoorbeeld fruitwater van.)
  5. Zorg dat de weckpotjes schoon en droog zijn.
  6. Bevestig de houten lontjes/ pitjes in de bijbehorende houdertjes. Zet ze dan in het midden van het potje of de citroen. (Ik gebruikte de houdertjes alleen in de weckpotjes. De opening van de weckpotjes is vrij smal en het is dan lastig om de pit te kunnen vasthouden tijdens het gieten. Nu blijven de pitten dankzij de houdertjes toch mooi rechtop staan. Voor de citroenen en limoenen gebruikte ik alleen op maat geknipte lonten. Deze bleven gelukkig (ik had te weinig houdertjes besteld) vanzelf mooi rechtop staan. Tijdens het gieten wel even goed vasthouden tot het kaarsvet een beetje gestold is.)
  7. Is de was gesmolten? Laat deze dan iets afkoelen en voeg vervolgens de geurolie naar keuze toe. Gebruik ongeveer 40 druppels per 100 gram was voor een lekker geurtje en roer deze goed door de was. (Ik koos voor een heerlijk geurende citroen/ linnenolie. Kies je voor citronellaolie, dan jaag je meteen de muggen weg.)
  8. Giet de gesmolten was langzaam en voorzichtig in de klaargezette potjes, citroenen en limoenen. Zo krijg je geen luchtbellen.
  9. Met je vrije hand kun je eventueel de lontjes een paar seconden vasthouden, zodat ze mooi rechtop staan. (Na ongeveer 10 seconden kun je ze loslaten, omdat de was vrij snel is gestold.)
  10. Dan begint het uitharden. Na 8 tot 10 uur zijn de kaarsen helemaal uitgehard en klaar voor gebruik. Let op: na een paar uur lijken de kaarsen al gestold en hard, maar laat er gerust een nachtje overheen gaan. Hoe langer de kaarsen uitharden, hoe langer ze branden.
  11. Knip vervolgens met een schaar de pitten op maat (ong. 5 mm tot 1 cm boven de was).

Tips

  • Brand de citroenen en limoenen als eerste op. Ze blijven namelijk maar kort mooi, doordat ze indrogen.
  • Geef de citroenkaarsen eens cadeau. Pak ze leuk in door het netje waar de citroenen in zaten, te hergebruiken. Verpak de kaarsen in het netje en knoop dat bovenaan vast met een simpel juten touwtje. Hang er eventueel een kaartje aan. Dat maak je eenvoudig met een stevig, groen blad uit de tuin en een verfstift of krijtstift (Action). (Ik gebruikte hiervoor laurierblaadjes.)
  • De weckpotkaarsen blijven lang mooi, helemaal als je ’s avonds na het uitblazen van de kaarsen de dekseltjes sluit, zodat er geen vocht of regen bij kan komen.
  • Is het geen weer om in de tuin te zitten? De koolzaadkaarsjes kunnen natuurlijk ook binnen branden. Zet de citroenen en limoenen wel op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld op een bord, schaal of schotel.

Tekst en beeld: Leoni van der Eems

Auteur

Leoni van der Eems

Volg ons lifestyle platform op instagram.