Balletjes vilten kan iedereen! Deze eenvoudige vilttechniek met water en zeep is zelfs geschikt voor kinderen. De handgevilte balletjes kunnen gebruikt worden voor allerlei creatieve projecten. Maak er een slinger van, onderzetters of leg ze in een mooie schaal.
Wat heb je nodig?
- Viltwol/(merino)-lontwol in kleur of kleuren naar keuze (bijvoorbeeld te bestellen bij Pipoos)
- Zeep
- Warm water
- Bak of teiltje
- Hand- of theedoek
Aan de slag
START
Zet een bak met warm water en zeep klaar. Je kunt een drupje vloeibare (groene) zeep gebruiken of een stuk (olijf)zeep. Leg een handdoekje of theedoek neer om je werkplek droog te houden.
Stap 1
Neem een pluk wol (ongeveer 25 cm voor 3 cm grote balletjes). Je hoeft geen schaar te gebruiken, de wol kan eenvoudig uit elkaar worden getrokken. Hoe groter de puk, hoe dikker het balletje wordt.
Stap 2
Pluis de wol uit elkaar en leg op een stapeltje. Rol dit stapeltje op, waarbij je de twee zijkanten steeds naar binnen vouwt. Je krijgt een soort coconnetje. De cocon lijkt misschien te groot, maar de wol krimpt (20 tot 40 procent) tijdens het vilten.
Stap 3
Dompel de cocon in het warme zeepwater en laat een beetje uitlekken. Leg hem in je handpalm en ga nu heel voorzichtig rollen, oefen nog geen druk uit. Geef de wol de tijd om een mooi, rond bolletje te worden.
Stap 4
Als de bol wat steviger aanvoelt en ronder wordt, kun je steeds iets meer druk uitoefenen. Ga door met het draaien in je handpalmen, want het balletje is nog te zacht. Naarmate je langer rolt, wordt het balletje steeds steviger en kleiner.
Stap 5
Om het viltproces te bevorderen zeep je je handen nog een keer in en/of dompel je het balletje regelmatig in het warme water. Ga weer door met rollen totdat je een stevig, compact balletje hebt dat je niet meer helemaal kunt induwen. Rol zeker niet te lang door, want dan wordt je balletje zo hard als een knikker en kun je er niet meer met naald en draad doorheen komen.
Stap 6
Kijk of je tevreden bent met het resultaat. Balletje te klein of een scheurtje? Leg er dan een klein plukje wol overheen, dompel weer in warm zeepwater en draai totdat het stevig aanvoelt.
Stap 7
Maak op deze manier genoeg viltballetjes voor je project.
Stap 8
Spoel daarna de zeepresten eruit. Dit kan met koud kraanwater of in een bakje met water en wat azijn, om de zeepresten te neutraliseren. Leg de vilten balletjes vervolgens op een hand- of theedoek en laat ze volledig drogen. Je kunt de balletjes af en toe draaien, zodat ze gelijkmatig opdrogen. Na ongeveer 24 uur zijn ze droog.
Balletjesslinger maken
Om een slinger te maken gebruik je een hoeveelheid balletjes in een kleur naar keuze en een koord in de gewenste lengte. Verder heb je een stevige en lange naald nodig om door de balletjes te kunnen komen.
Stap 1
Sorteer de balletjes op kleur en bepaal de volgorde waarin je ze aan de draad wil rijgen.
Stap 2
Knip een stuk koord af en knoop aan één kant een lus. Rijg hier het eerste balletje aan en schuif dat door tot aan de lus.
Stap 3
Zet het balletje eventueel vast door met je naald onder de rijgdraad door te steken, de draad aan te trekken tot een lus en hier met naald en draad doorheen te gaan. Trek aan tot een knoop. Je balletje zit nu vast.
Stap 4
Bepaal met behulp van je vingers hoeveel ruimte je tussen de balletjes wilt laten. Rijg op dezelfde manier de andere balletjes aan de draad en knoop ze eventueel steeds vast.
Stap 5
Ga door met rijgen tot je slinger lang genoeg is. Eindig met een lus aan de andere kant van de draad en geef je slinger een mooie plek.
Ook benieuwd hoe je open en dichte onderzetters maakt? Lees het hele artikel in Terdege.
beeld: Leonie van der Eems