Het stadje heeft wallen met poorten en torens, en lindes getooid in het geel van de herfst. En bakkers, druk bezig, hun deeg ligt te rusten. In Hattem geurt heerlijk kaneel, kardemom.
Een vredige herfstdag tussen IJssel en Veluwe. Bij een chocolaterie tegenover de Dijkpoort in Hattem staat een buste in de etalage. De geboetseerde kop heeft een vriendelijke glimlach. Onderlangs de Noordwal wedijvert de nabloei van hortensia’s met het dieprood van appels in de fruitbomen. Een man op klompen boent de vensters van zijn woning.
De lila sterretjes van de herfstaster zijn dun geworden. Voorbij de molen, in een raamkozijn boven een bankje, hangt een gedicht van Okke Jager. Het eindigt met de regels: „De krokus wijst beton zijn grens. Hoe kostbaar is een kwetsbaar mens.” Witte gevels flankeren het klinkerstraatje, zonnebloemen laten het hoofd hangen. Een kalm hondje volgt zijn bazin op afstand, de grijze staart gekruld.
Oude tyd
Er klingelt een carillon, daarna galmt elf keer de klok. Voor een boekwinkel trekt een okergeel prentenboek van Rien Poortvliet de aandacht. Ernaast: ”Die goede oude tyd”, van Anton Pieck. Daaronder: ”Gouden jaren. Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd”. Hoog boven de Grote of Andreaskerk klapwieken trekvogels, richting het zuidwesten.
Langs het gotische schip van de kerk voert de Kerkhofstraat naar de vijf historische panden van het Nederlands Bakkerij Museum. Daar is het deze vrijdag, eind oktober, gezellig druk. Twee bakkers in geruite broek, wit schort en T-shirt steken de straat over, richting het zeventiende-eeuwse Daendelshuis met rode luiken. „De directeur? Zijn broodshow is nu aan de gang.”
Toonbank
Binnen, boven een bordeauxrode toonbank, hangen melkglazen lampen uit de jaren twintig. Een tegeltableau toont bakkers, brood en een oven, omlijst door prenten van molens en graan. Kinderen zijn op speurtocht in het museum, met ouders of grootouders. Kalligrafie siert de muur tussen het balkenplafond en een lichtblauwe deurpost: „De Heere is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.”
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 4, 19 november 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.
beeld: Tineke van der Eems
Smaakt Terdege naar meer?
En wil je de andere artikelen ook graag lezen?