Blij van groen

Blij van groen

Laura Wouters_ Middelburg - kamerplanten - Foto Niek Stam-04847

We willen weer groen in huis. Terwijl er buiten naar hartenlust tegels worden gewipt, kruiden gekweekt en groenten gezaaid, heeft binnen de kamerplant zijn plek heroverd.

Ficus, gatenplant en sanseveria –oude bekenden uit de jaren zeventig en tachtig– zijn jong en fris teruggekeerd. En hoewel je tijdens een wandelingetje door de buurt nog altijd tientallen vensterbanken telt met ”twee-dezelfde-potten-met-plant”, zie je ook opvallend veel gebladerte bij mensen binnen. Als je er een beetje op let, tenminste. Die joekel van een tropische plant daar in die woonkamer om de hoek. Even verderop dat raam vol hangplanten, de potjes bungelend in kunstig gemacramede koorden.

Ondertussen worden in boekhandel en bibliotheek trendy uitgaves over binnenplanten uitgestald. De grote foto’s erin laten veel meer zien dan alleen een plant, ze bieden ook inspiratie voor het stijlvol aankleden van je woonkamer met groen. Ondertussen delen plantenfanaten op Instagram hun tips op het gebied van verzorging, stekken en verpotten, en ruilen ze de bijzonderste exemplaren op een zelfgeorganiseerde plantenmarkt.

Geluk en welzijn

Op het puntje van de belangrijkste winkelstraat van Kampen zit, in de schaduw van de Bovenkerk, sinds vier jaar Huisje Boompje Plantje. Een plantenwinkel met allerlei groen voor thuis: een mini-hangplant in een roze, geglazuurd potje, stenen retro-potten met forse planten vol groot, groen blad. Bij de toonbank staat een kaartenrek; de illustraties op de wenskaarten laten je de gezelligheid van kamerplanten bijna voelen.

Eigenaresse Esmée Milan Bezema herkent de comeback van de kamerplant. „Een jaar of vijftien geleden zag je ze weinig, maar nu willen mensen weer groen in huis. Ze ontdekken dat planten bijdragen aan geluk en welzijn; je wordt heel blij van groen. De huidige aandacht voor duurzaamheid zet consumenten er onbewust ook toe aan om meer groen in huis te halen.”

Tijdens de coronapandemie waren binnenplanten een hype, zegt ze. „Omdat mensen veel thuis waren, wilden ze hun omgeving zo prettig mogelijk maken. De aanschaf van planten droeg daaraan bij. Het kon niet gek genoeg: sommigen wilden zo veel mogelijk planten en kochten zeldzame en soms dure soorten. Die hype is nu wel op zijn retour. En degenen die toen veel planten in huis haalden, willen nu soms weer minder groen, omdat ze al die planten te veel werk vinden.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 24, 22 augustus 2023).

Laura Wouters (19) uit Middelburg, in opleiding voor onderwijsassistente:

„Ik ben helemaal plantendol. Het begon met één vetplantje op m’n kamer. Toen dat op den duur doodging, kocht ik een nieuwe. Daarna kocht ik weer een plantje, en weer een, er kwamen er steeds meer bij. Inmiddels heb ik er 31 op mijn kamer –ik woon nog bij mijn ouders– en mijn moeder heeft er beneden een stuk of twintig. Planten zijn gewoon heel erg leuk. Ze staan gezellig, ze geven sfeer. Als ik jarig ben, koop ik van het geld dat ik krijg altijd planten. Ik ben wel een beetje doorgeslagen, hoor. Als er vrienden bij mij zijn, zeggen ze soms: Wauw wat heb jij veel planten! Een enkele keer vragen ze waarom, maar ze vinden het vooral leuk, al zouden ze er zelf niet aan beginnen.

Sommige van mijn planten hebben op dit moment vliegjes. Ik las dat het zou helpen als je er kaneel op strooit, dus dat heb ik gedaan. M’n kamer ruikt er niet naar, dat valt mee. En het helpt, er zijn al veel minder vliegjes.

Ik geef de planten wekelijks water. Een gieter heb ik niet, ik gebruik die van m’n moeder. En soms pak ik een fles van mijn flessenverzameling om de planten water te geven, zo’n oude apothekersfles. Tussendoor haal ik de bruine blaadjes uit mijn planten, en af en toe moet ik ze verpotten. Stekken doe ik ook, ik heb best veel stekjes. Pas zocht iemand een stekje van een pannenkoekplant. Zo’n plant heb ik, dus dat ga ik dan regelen. Ik wissel ook stekjes uit met mijn moeder. Soms geef ik een plant weg als verjaardagscadeautje, als ik weet dat diegene dat leuk vindt.

Misschien zijn planten wel een beetje verslavend. Het is fijn om ermee bezig te zijn, om steeds een plantje erbij te nemen en ze te zien groeien. Zo heb ik een gatenplant, de monstera. Drie jaar geleden was hij nog klein en inmiddels is hij heel groot. Ik vind het leuk om dat te zien gebeuren, en dat hij het nog steeds goed doet. De monstera is mijn lievelingsplant, samen met een hangplantje dat heel lang kan worden.

Een blunder was dat ik een cactus te veel water heb gegeven. Nu heb ik nog één cactus over, en daar blijft het bij. Cactussen vind ik niet zo mooi, ze zijn gewoon een beetje prikkelbaar. Verder gaat planten verzorgen bij mij vanzelf, het loopt wel. Dus, begin ook aan planten!”

beeld: Niek Stam

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Annemieke Fieret

Volg ons lifestyle platform op instagram.