Burgemeester Reinie Melissant: We zullen als gemeenschap weer een zorgzame houding moeten ontwikkelen

Reinie Melissant: We zullen weer een zorgzame houding moeten ontwikkelen

Reinie Melissant-ceesvdwal_3_preview

Ze deed ervaring op als politica, directeur van gemeentelijke organisaties, (vice)voorzitter van verschillende instanties en burgemeester. Sinds dit jaar is Reinie Melissant ook gediplomeerd hbo-verpleegkundige, waardoor ze met frisse blik naar de zorg kijkt. „Die vraagt om een verandering van de instelling van ons hart.”

Om werk zat Reinie Melissant niet verlegen. De agenda van de burgemeester van Gorinchem is goed voor pakweg zestig uur per week. Toch besloot ze om naast haar drukke baan de opleiding tot hbo-verpleegkundige te gaan volgen. Begin dit jaar studeerde ze af; cum laude. In de naaste familiekring van de boerendochter uit Rijssen werkt niemand in de zorg. Wel overwoog ze in haar tienerjaren om geneeskunde te gaan studeren. In de loop van het vwo liet ze die gedachte los. „Ik werd gegrepen door de politiek en was al vroeg actief binnen de jongerenorganisatie van het CDA. Vanwege die politieke interesse ben ik bestuurskunde gaan doen.”

De opmerking van een psychiatrische vrouw bracht haar op de werkvloer van de zorg. „Als burgemeester vind ik het belangrijk om te weten wat er in mijn stad speelt. Daarom ben ik geregeld buiten het stadhuis te vinden. Tijdens de oudjaarsnacht van 2019 reed ik mee in een politiebusje. Op een gegeven moment kwam er een melding binnen over een verwarde vrouw. In pyjama liep ze op de toegangsweg van Gorinchem. Het lukte me om haar in het busje te krijgen.

Toen we samen op de achterbank zaten, vroeg ze: „Wie bent u eigenlijk?” „De burgemeester van Gorinchem”, antwoordde ik. Daarop stelde ze de vraag waarmee het allemaal begon. „Weet u wel wat u mij aandoet als u een crisismaatregel neemt?” Dat is de maatregel waarmee mensen gedwongen kunnen worden opgenomen. Ze begon een lang verhaal over haar slechte ervaringen tijdens die opnames.”

Versneld traject

Het verwijt bleef klinken in het hoofd van de vrouwelijke burgemeester. Eén tot twee keer per maand neemt ze op verzoek van een psychiater een crisismaatregel. „Daarmee ben ik een belangrijke schakel in het systeem van gedwongen zorg, waarmee je mensen hun vrijheid beneemt. Is dat werkelijk altijd nodig, of vindt een psychiater het soms wel gemakkelijk om iemand gedurende het weekend vast te laten zetten?”

Lees het hele interview met burgemeester Reini Melissant in Terdege (nr. 4, 19 november 2024).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.