Osteopaat Ruben den Hartog: Het oplossen van een klacht vind ik het mooist

Osteopaat Ruben den Hartog: Het oplossen van een klacht vind ik het mooist

Ruben den Hartog_ osteopaat Dodewaard - Foto Niek Stam-08422site

Van heinde en verre komen ze naar hem toe. De patiënten van osteopaat Ruben den Hartog (29) uit Opheusden hebben één overeenkomst: ze kampen met klachten waar hun huisarts of fysiotherapeut geen oplossing voor heeft. Aan Ruben de taak om hen te helpen.

Zijn behandelkamer boven een sportschool in Dodewaard is eenvoudig, met wat stoelen, een bureau en een whiteboard. In de vensterbank staat een model van het menselijk lichaam. Dat wil zeggen: de helft ervan: torso en hoofd.

Op de grote behandelbank in het midden nemen elke dag weer patiënten plaats. „Meestal mensen met klachten die niet echt opgelost lijken te kunnen worden of die telkens terugkomen. En ook redelijk wat baby’s die veel huilen, zich overstrekken of krampjes hebben.”

Je bent osteopaat, wat is dat?

„Osteopathie is in de kern dat je het zelfherstellend vermogen van het lichaam probeert te stimuleren. Dat kun je manueel doen. Ik maak bijvoorbeeld met massagetechnieken spieren meer ontspannen en verbeter de doorbloeding. Maar ik begeleid ook patiënten op het gebied van slaap, voeding en stress. Want vaak ontstaan klachten door een combinatie van deze problemen. Daarom neem ik ook veel tijd voor een intakegesprek, screen ik iemand zo breed mogelijk en ga ik aan de hand daarvan behandelen. Zo wil ik uitsluiten dat er ernstige kwaal achter een klacht ligt, zoals kanker. Als het nodig is, stuur ik patiënten weer door, bijvoorbeeld naar een diëtist of oogarts.

Als klachten chronisch zijn, zijn er vaak andere factoren die zo’n de pijn in stand houden. Misschien bewegingsangst. Of een verkeerde houding. Daarom is een goed intakegesprek ook zo belangrijk. Trek je te snel je conclusies, dan kun je veel dingen missen. Ook bij een baby doen we dat: hoe is de zwangerschap gegaan, hoe verliep de bevalling, heeft het kindje antibiotica gehad, hoe werken de darmpjes, hoe drinkt hij of zij? Want ook dan wil je uiteraard voorkomen dat je iets ernstigs over het hoofd ziet.”

Hoe word je osteopaat?

„Ik heb na de middelbare school een jaar geleerd voor gymdocent. Maar dat lag me niet. Toen ben ik de studie oefentherapie gaan doen aan de Hogeschool Utrecht. Maar ik kwam er tijdens de opleiding achter dat ik mensen met oefeningen en revalidatie niet verder kan helpen op een manier zoals ik dat zou willen. Daarom ben ik na het behalen van mijn diploma gelijk doorgegaan met de studie osteopathie. Dat is een vijfjarige universitaire masteropleiding in Zeist. Omdat het werken en leren is, heb ik in die vijf jaar hier mijn praktijk opgebouwd.”

Wat voor soort klachten behandel je?

„De meeste mensen die hier komen, hebben last van huis-tuin-en-keukenklachten. De rug, de schouder, de nek. Soms ook ongrijpbare klachten, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Of problemen met de ademhaling, met maagzuur of ontlasting. Ik behandel redelijk wat buikklachten. En er komt ook elke dag wel een ouder met een baby. Daarnaast zie ik heel veel sporters met blessures.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 4, 14 november 2023).

beeld: Niek Stam

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.