Enny de Bruijn en Marlies Medema schreven allebei een roman over de zeventiende

Enny de Bruijn en Marlies Medema schreven allebei een roman over de zeventiende eeuw

Marlies Medema _ Enny de Bruijn- schrijvers in gesprek- RenateB (12) site

Beiden werken ze in de journalistiek. Alle twee hebben ze een grote liefde voor geschiedenis. Niet verwonderlijk dat er dus zowel van Enny de Bruijn als van Marlies Medema historische fictie verscheen. „Verrassende historische ontdekkingen doen, is het leukste wat er is.”

Ze hebben elkaars boeken nog niet gelezen, biechten ze op. Maar een gesprek tussen de twee schrijfsters ontstaat als vanzelf. Dat heb je met een gemeenschappelijke interesse in het verleden.

Vorig jaar verscheen Marlies’ tweede roman: ”Lysbeth”. Over de Amsterdamse koopmansvrouw Lysbeth de Bisschop, die zich begin zeventiende eeuw ineens midden in de strijd tussen Arminianen en Gomaristen bevond.

Dit voorjaar kwam ”Het IJzeren Veulen” van Enny uit. Een detective die draait om de moord op de vooraanstaande Marten de Jongh in een Gelders dorpje in de zeventiende eeuw.

Waar komt jullie liefde voor geschiedenis vandaan?

Enny: „Die is bijna aangeboren. Als kind vond ik het al mooi om bijvoorbeeld naar oude kastelen te gaan. Op school was geschiedenis een van mijn favoriete vakken. Mijn moeder stimuleerde die liefde voor het verleden door vaak over vroeger te vertellen. Zij is een boerendochter, geboren in 1931, en ze komt uit Herwijnen, de streek waar mijn boek zich afspeelt. Ze heeft het vooroorlogse dorpsleven nog meegemaakt en weet hoe het er op een boerderij aan toeging als er gehooid moest worden, of als een kip geslacht werd. Toen wij klein waren, vertelde ze daarover. Nu ze 93 is, doet ze dat nog steeds. Dan zitten we aan de koffie en zegt ze: „Weet je hoe we dit of dat vroeger deden?” En dan komt er weer een heel verhaal. Ik vind dat fijn, omdat ik haar ervaringen kan gebruiken voor mijn boeken.”

Marlies: „Ik heb altijd van verhalen gehouden en las veel, maar mijn liefde voor geschiedenis ontstond later. Op de middelbare school lette ik niet zo op bij geschiedenis. Ik schoof liever samen met vriendinnen schriftjes heen en weer waarin we bijvoorbeeld schreven over knappe jongens. Geschiedenis ging voor mijn gevoel vaak over grote dingen, zoals oorlogen en politiek. Pas toen ik ouder werd, ontdekte ik dat er achter alle grote gebeurtenissen heel interessante verhalen schuilgaan.”

Jullie doen allebei veel onderzoek voor jullie boeken. Hoe pak je dat aan?

Marlies: „Het onderzoek wordt leuk, zodra ik personen heb gevonden over wie ik alles wil weten. Dan ga ik me verdiepen in hun verhaal, de tijd waarin zij leefden en de mensen om hen heen. Vaak doe ik dan verrassende ontdekkingen. Dat is het leukste wat er is.”

Enny: „Dat vind ik ook. Als ik in het archief dossiers doorblader, heb ik het gevoel dat ik op speurtocht ben. Ik weet dat ik achter elke bladzijde die ik omsla, iets bijzonders kan ontdekken. Dat gevoel dat je krijgt als je iets vindt, ervaart een ander misschien bij het maken van verre reizen, ik heb het in een archief.”

Lees het hele interview met Enny de Bruijn en Marlies Medema in Terdege (nr. 26, 10 september 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.