Op de grens van leven en dood

Op de grens van leven en dood

Art Hans van Schuppen- Soest- RenateB _1_

Zijn werk confronteert Hans van Schuppen dagelijks met de dunne grens tussen leven en dood. Als urgentie-anesthesioloog wordt hij uitsluitend ingezet bij acute en levensbedreigende situaties. „Daardoor wordt het allerhoogste niveau van functioneren gevraagd.”

Op de middelbare school had Hans van Schuppen interesse in verschillende vervolgstudies: sterrenkunde, geneeskunde, of een militaire opleiding. Dankzij een jeugdvriendin werd het geneeskunde. „Ze vroeg me om met haar mee te gaan naar een EHBO-cursus. Dat leek me wel zinvol. We behaalden het EHBO-diploma bij het Rode Kruis in Veenendaal, de plaats waar ik opgroeide. Daarna stroomde ik door naar SIGMA, de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie, die wordt ingezet bij rampen. Aan deze opleiding waren stages bij de ambulance en de spoedeisende hulp verbonden. In dat traject kwam ik tot de conclusie dat geneeskunde heel goed bij mij past. Vooral de acute geneeskunde.”

Hoewel hij ook welkom was bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam, koos hij voor Maastricht. „De opleiding daar stond bekend als innovatief, door een probleemgerichte aanpak. Bovendien was het hele eerste studiejaar gericht op acute geneeskunde. Dat trok me.”

Na zijn afstuderen als basisarts specialiseerde hij zich in het Universitair Medisch Centrum Utrecht tot urgentie-anesthesioloog en intensivist. Al sinds het begin van zijn specialisatie is hij ook actief in onderwijs en onderzoek, met name op het gebied van reanimatie. Komende maand hoopt hij te promoveren op een Engelstalige dissertatie over specialistische reanimatie buiten het ziekenhuis.

Mobiel Medisch Team

Sinds 2015 is Van Schuppen verbonden aan het Amsterdam UMC. Hij wordt voornamelijk ingezet bij niet-geplande operaties. Op de afdeling spoedeisende hulp geeft hij leiding aan het reanimatieteam. Daarnaast draait hij wekelijks één tot twee diensten van twaalf uur bij het Mobiel Medisch Team (MMT), dat zo nodig uitrukt met de traumahelikopter ”Lifeliner 1”. Daar is het hollen of stilstaan. „Zolang er geen melding is, hebben we tijd voor onderhoud of administratief werk. Gaat de pieper, dan zitten we binnen drie minuten in de lucht. Gisteren was het best druk, toen hadden we in twaalf uur tijd tien oproepen.”

Het MMT biedt specialistische zorg, aanvullend op de ambulancezorg. „Hoewel de Nederlandse professionals in de ambulancezorg tot de hoogst opgeleiden behoren, hebben sommige patiënten aanvullende behandeling nodig. We focussen ons op het stabiliseren van vitale functies, bijvoorbeeld door het geven van narcose, het plaatsen van een beademingsbuisje en beademing.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 20-21, 20 juni 2023). Hans van Schuppen is een van de sprekers tijdens het Zorgcongres in Nijkerk op 16 november.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.