Als je prinses bent, heeft iedereen een mening over je. Via sociale media krijgen Amalia, Alexia en Ariane daar ongevraagd veel van mee. Wat doet dat met hen en hoe gaan ze ermee om?
Twee keer per jaar vindt er een fotosessie plaats met het koninklijke gezin. Op die manier hopen de koning en de koningin op vakantie met rust gelaten te worden. Wat buiten beeld blijft, is dat Willem-Alexander, Máxima en de volwassen prinsessen na afloop nog een uitgebreid gesprek hebben met de schrijvende media.
We zitten dan met z’n allen om een tafel te bomen over thema’s die op dat moment leven. Eén onderwerp is altijd present: sociale media. Wat doen die met de prinsessen? Hebben ze er last van en zo ja: hoe?
Dit jaar was prinses Alexia opvallend uitgesproken. Terwijl de frustratie van haar gezicht spatte, gaf ze aan dat ze zich „heel erg beperkt” voelt. „Het is een deel van deze tijd dat iedereen een camera bij zich heeft, dat iedereen alles kan filmen en dat op sociale media kan zetten. En ik snap dat het interessant is om iemand te zien die je herkent en dat je dan meteen een foto wilt maken. Maar ik voel me er wel heel beperkt door. Ik heb het gevoel dat ik niet kan doen wat leeftijdsgenoten doen, omdat ik de angst heb dat alles op sociale media komt te staan.”
Deze angst is niet geheel ongegrond, want als er één prinses is van wie veel privéfoto’s zijn uitgelekt, dan is dat Alexia wel. Op Pinterest struikel je over foto’s van de prinses op school, bij feestjes en zelfs op haar slaapkamer. Veelal zijn ze gestolen van haar eigen Instagram, doordat volgers van haar besloten account ze op het wereldwijde web hebben gegooid.
Dat je daar wantrouwend van wordt, is niet verwonderlijk. Want juist de bescherming van vrienden heb je als prinses hard nodig, zo benadrukte prinses Amalia tijdens het persgesprek. „Je moet gewoon over dingen een paar keer nadenken. Je hebt wel lol met je vrienden, maar je doet het op een andere manier. Ik moet zeggen dat ik het heel waardevol vind om vrienden om me heen te hebben die dat ook begrijpen. Die ons daarin beschermen en zo veel mogelijk met ons meedenken.”
Adelaar
Sinds het overlijden van haar zusje Inés zet koningin Máxima zich actief in voor de mentale gezondheid van jongeren. Het onderwerp sociale media hoort daarbij. „Veel jongeren vertellen me dat ze het gevoel hebben in een ”pressurecooker” te zitten. Alles moet leuk zijn, alles moet een succes zijn. Uit angst iets te missen, rennen ze zichzelf voorbij. Maar ook de mindere momenten horen erbij in het leven. Een sombere dag is ook oké en als je eens een dag niet presteert, is dat ook genoeg”, aldus de koningin. „Jongeren brengen elke dag gemiddeld twee uur en veertig minuten door op sociale media. Mentale gezondheid kan niet zonder een mentaal gezonde online-omgeving.”
Om het welzijn van haar dochters in de gaten te houden, heeft Máxima accounts aangemaakt op sociale media. De gebruikersnamen verwijzen naar een roofvogel die veel rondvliegt in Argentinië. Alsof ze wil zeggen: ik houd als een adelaar mijn dochters in de gaten. Dat dit geen dom idee is, blijkt wel uit de vele negatieve reacties en verhalen die op sociale media rondgaan. De ene prinses zou arrogant zijn, de ander dik, dom of ouderwets.
Volgens Amalia heb je dan twee keuzes: „Je kunt helemaal doordraaien, of het je niet laten raken en jezelf ertegen beschermen.” Sinds haar twaalfde heeft ze een muurtje om haar hart gebouwd. Ze weet dat alleen de mensen uit haar directe kring haar écht kennen en dus iets zinnigs over haar kunnen zeggen. Dat helpt de reacties op waarde te schatten. Maar hoewel ze deze aanpak inmiddels goed beheerst, ontslaat dat niemand van de verantwoordelijkheid om (op sociale media) respectvol te communiceren over de prinsessen.
beeld: PPE Agency