Mevrouw Van Kooten hertaalde de evangelisatiebijbel van Ingwersen

Mevrouw Van Kooten hertaalde de evangelisatiebijbel van Ingwersen

Mevr van Kooten- Apeldoorn- herschrijven Ingwersen- RenateB _3_site

Honderden uren was ze bezig met de herziening van de ”Bijbel in vertellingen” van Ingwersen. Herdrukken van de oude versie waren er niet meer. En de evangelisatiebijbel was het, wat mevrouw Van Kooten betreft, beslist waard om voor de nieuwe generatie behouden te worden. „Ingwersen is zó zuiver in haar vertellingen.”

De oude en de nieuwe versie liggen op tafel in het Apeldoornse huis van Ineke van Kooten en haar man, ds. R. van Kooten. De oude met een plaat op de voorkant, de nieuwe strakblauw. Mevrouw Van Kooten: „Het is geen kinderbijbel, met een illustratie op de voorkant krijg je dat idee wel. Vroeger werd het de Blauwe Bijbel genoemd, dus de keuze voor de kleur van de kaft is een bewuste.” Deze Bijbel, geschreven door de Amsterdamse evangeliste Gesina Ingwersen, kwam in 1946 voor het eerst als geheel uit. Ingwersen vertelt hierin de hele Bijbel na, in tegenstelling tot veel kinderbijbels, die slechts bepaalde geschiedenissen bevatten.

Hoe kwam hiermee in aanraking?

„Bij mijn schoonouders. Die lazen er na het eten uit voor en gaven hem ook aan mensen die niet zo bekend waren met het Evangelie. Hij sprak me direct aan. Elke keer dacht ik: wat mooi gezegd. Ingwersen kiest geen hoofdstukken uit die haar aanspreken, maar vertelt alles na. Ze voegt niets aan de Bijbel toe en doet er niets aan af, maar blijft dicht bij het Woord. Zij heeft daarnaast het vermogen en het licht van de Heilige Geest gehad om Gods Woord op een eenvoudige manier neer te zetten, zodat jongeren en ouderen die niets van de Bijbel weten ermee tot de Heere Jezus gebracht kunnen worden. Mijn man en ik hebben deze Bijbel na ons trouwen daarom ook gelijk aangeschaft.”

Hoe gebruikt u de Bijbel van Ingwersen?

„Dat begon vooral toen we kinderen kregen. Als de kinderbijbels te simpel werden, gebruikten we deze Bijbel aan tafel. Vaak zochten we op zondag het gedeelte op waarover die morgen was gepreekt, zodat het voor de kinderen eenvoudiger werd. Het verwonderde ons altijd hoe zuiver ze was, en hoe dicht haar benadering bij de preek kwam.

Ook grijp ik er weleens op terug als ik een meditatie of inleiding moet maken, om te zien hoe je een moeilijk gedeelte uit de Bijbel eenvoudig neer kunt zetten.

Nu gebruik ik hem weer voor onze kleinkinderen. Onze op een na jongste kleindochter is vijf jaar en voor haar is al zo veel uit de eenvoudige kinderbijbels gelezen, dat deze evangelisatiebijbel wat toe begint te voegen.”

Waarom moest er een herziening komen?

„In 2007 kwam de laatste druk op de markt. We hebben toen nog wat exemplaren kunnen aanschaffen en uitgedeeld. Maar toen ze op waren, misten we hem. En herdrukken kwamen er niet, omdat de taal te verouderd raakte.

Mijn man was een keer in gesprek met een redacteur van uitgeverij Jongbloed en vroeg: „Wat gaan jullie doen met de Bijbel van Ingwersen?” Het bleek dat er al eens iemand bezig was geweest met een herziening, maar dat dit project nooit afgerond was. Mijn man zei: „Ik weet iemand die dit heel graag voor jullie zou willen doen. Mijn vrouw.” Toen hij mij dat vertelde, was ik meteen enthousiast. Ik dacht: wat zou ik het mooi vinden als die Bijbel niet verloren gaat.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 10, 31 januari 2023).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.