De gereformeerde gezindte was Danny van den Brink van huis uit vreemd. Nu dient hij de hersteld hervormde gemeente van het Gelderse Oosterwolde, als predikant. En is het zijn verlangen om pastor te zijn voor het hele dorp.
De pastorie van hersteld hervormd Oosterwolde is berekend op een fors gezin. In september 2022 betrokken ds. C.A. van den Brink (33) met echtgenote Berthine en hun kinderen Joël, Samuël en Anna de woning. Niet lang daarna kwam Nathanaël ter wereld. Met het aannemen van het beroep naar het Gelderse dorp kwam voor de jonge predikant een eind aan de lange weg naar de kansel. „Ik ben begonnen op het vmbo. Tijdens het mbo kwam ik tot bekering en ontstond de roeping. Voor de hbo-opleiding aan het Centrum voor Godsdienstonderwijs van de Gereformeerde Gemeenten was ik te jong, dus alleen de Christelijke Hogeschool Ede bleef over.”
Na afronding van de opleiding godsdienst-pastoraal werk begon hij de studie theologie aan het Hersteld Hervormd Seminarium. „Door de binding met de Vrije Universiteit werd ik geconfronteerd met alles wat er speelt in de wereld van theologie. Het deed me soms schudden op mijn grondvesten, maar dat was niet verkeerd. Het stimuleerde me tot het zoeken naar de Bijbelse grondbeginselen. Hoe benader je de wereld van de wetenschap als je wilt vasthouden aan het gezag van de Schrift?”
In mentaliteit bleef hij zich lang een mbo’er voelen. „De academische manier van denken heb ik me stapje voor stapje eigen moeten maken. Ik kom van Ooltgensplaat, een dorp op Goeree-Overflakkee met een besloten cultuur, gericht op de eigen gemeenschap. Alles wat aan de andere kant van de brug woonde, noemden we ”overlanders”.”
Lees het hele interview met ds. C.A. van den Brink in Terdege (nr. 5, 3 december 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen