Marieke Nolsen ziet haar tuin als een groot boeket

Marieke Nolsen ziet haar tuin als een groot boeket

spg-19181-tuin Marieke Nolsen-45 site

Er was een tijd dat Marieke Nolsen dacht dat ze de laatste tuinvrouw was. Inmiddels weet ze beter. Op haar workshops pluktuinieren en bloemschikken komen opvallend veel jonge vrouwen af. Met als grote inspiratiebron Mariekes sier- en pluktuin.

De weg naar de tuin van Marieke (57) leidt dwars door het bos. Als je er op een mooie dag naartoe rijdt, kom je alleen af en toe een wandelaar of fietser tegen. Het huis waar Marieke en haar man Martin wonen –de kinderen zijn al uitgevlogen– staat niet in zomaar een bos, maar maakt deel uit van het 200 jaar oude familielandgoed Den-Treek Henschoten.

Je proeft iets van die grandeur als je uitstapt en verderop het imposante Huize Den Treek ziet liggen. Marieke en Martin wonen in De Ossenstal, een van de monumentale gebouwen die bij de voormalige buitenplaats horen. Kenners zullen zien dat het een boerderij met droogzolder geweest is. Het houtwerk van de wit met zwarte woning is in een zachtgele tint geschilderd.

Vóór de woning ligt de tuin er als een schilderij bij; in dezelfde geel-witte tinten als het huis. „De kleuren van het landgoed”, vertelt Marieke even later.

Een tuin vol gras en mos

Twintig jaar geleden verhuisde het echtpaar hiernaartoe. Martin begon met zijn werk als beheerder op het 2500 hectare grote landgoed en Marieke stortte zich op de tuin. Hoewel tuin een groot woord was... „De tuin was net als het huis sterk verwaarloosd. Twintig jaar geleden was het alleen gras met mos.” Maar Marieke zag de potentie en nu ligt de tuin er als een kleurrijke, weelderige oase bij. Ze verdeelde de tuin in verschillende kamers, gescheiden door hagen, waardoor hij intiem aanvoelt. In de tuinkamers staan vaste planten en heesters. Achter elke haag doemt een nieuwe verrassing op, zoals een tafel met een prachtige rangschikking van potten. „Dit maak ik net als een boeket”, vertelt Marieke. „Het is een spelletje met vormen en kleuren. Er zijn potten met vaste elementen, zoals de buxus. De rest verandert drie keer per jaar. In het voorjaar staan er bijvoorbeeld veel tulpen en violen. In de zomer bidens, euphorbia en begonia’s.”

De blik van een bloemist

Marieke werkte 25 jaar als bloemist voor ze verhuisde naar het landgoed. Het spelen met vormen, kleuren en materialen was dus al lange tijd haar vak voordat ze tuin aanpakte. Maar nog voor ze bloemist werd, had ze leren tuinieren van haar ouders en grootouders. Ze kan zich zelfs geen tijd herinneren waarin ze niet in de tuin werkte. „Mijn moeder had ook een pluktuin. Ik kreeg het tuinieren met de paplepel ingegoten. Op mijn vijftiende stond ik al borders schoon te maken.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 15, 11 april 2023).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Marija Veldhoen

Volg ons lifestyle platform op instagram.