Margreet van Schaik belandde vanuit de kaas in de verbandtrommels

Margreet van Schaik belandde vanuit de kaas in de verbandtrommels

Margreet van Schaik- Kesteren- RenateB _10_

Ze stond jaren in een kaaswinkel, maar belandde door het beroep van haar man in de verkoop van verbandmiddelen en AED’s voor reanimatie. Nu geeft Margreet van Schaik leiding aan Medicall Life Support. „Ik hou van afwisseling.”

De wegen in het buitengebied van Kesteren worden steeds smaller. Dunne sneeuw daalt als poedersuiker neer op het kale winterland, verlaten boomgaarden en kassen. Tussen een paar vrijstaande huizen aan de Hogedijksweg ligt het pand van Medicall Life Support, voor het oog twee royale geschakelde woningen. Op het parkeerterrein erachter staat een bejaarde brandweerwagen.

Binnen geeft Margreet van Schaik (52) nog wat instructies aan enkele personeelsleden. Dan gaat ze haar bezoek voor naar de eerste verdieping, waar de lokalen voor BHV-trainingen zijn te vinden. Ze fungeren tegelijk als ontvangstruimte. De Betuwse zakenvrouw heeft haar functie te danken aan echtgenoot Adrie, van origine ambulancechauffeur. Daarnaast gaf hij EHBO-trainingen aan teams van de vrijwillige brandweer. Dan werd meteen ook de koffer met EHBO-materiaal gecontroleerd. Die bleek doorgaans vrijwel leeg te zijn, waarna Adrie de vraag kreeg hem weer met het vereiste verbandmateriaal te vullen. „Zo zijn we begonnen. Ook bij organisaties in de regio ging hij de verbandtrommels controleren en zo nodig aanvullen. De klantenkring werd daardoor steeds breder.”

Bedrijfspand

In 2002 maakten ze er een officieel bedrijf van: Medicall Life Support. De wens om naast hun woning een bedrijfspand neer te zetten, werd lang door de gemeente geblokkeerd. Het paste niet in het bestemmingsplan. Na een lange procedure kwam het er toch van. In 2011 verrees het onopvallende pand, dat zowel kantoorvertrekken als instructiezalen, een magazijn en een ondergrondse voorraadkelder omvat.

De levering van verbandmateriaal ging gepaard met een toenemende vraag naar EHBO-cursussen en BHV-trainingen. Margreet, die na de middelbare school jarenlang in een kaaswinkel stond, werd de manager van de onderneming. Zonder scholing op dit gebied. „We zijn erin gerold. Geen van beiden komen we uit een zakenmilieu. We hebben alles zelf moeten ontdekken.”

Ze kregen de wind in de zeilen door de opkomst van de automatische externe defibrillator (AED), een draagbaar toestel voor de reanimatie van mensen met een hartstilstand. Het echtpaar uit Kesteren werd distributeur van Defibtech, importeur van AED’s. „We gingen ze door het hele land leveren aan bedrijven, scholen, kerkelijke gemeenten, wijkgebouwen… Ons netwerk groeide daardoor snel.”

Lees het hele interview met Margreet van Schaik in Terdege (nr. 10, 30 januari 2024).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.