Fladderende wind rond een wipwatermolen - Terdege

Fladderende wind rond een wipwatermolen

Molenvakantie2021-ceesvdwal_3

Voor hem waren er al zo’n twintig mensen molenaar op ‘zijn’ molen. Dat hij de volgende is die een poosje op het eeuwenoude monument mag passen, stemt Cees van der Wal dankbaar. Zijn vrouw en vier kinderen genieten mee. „Klaar ben je hier nooit.”

Strakblauwe lucht, groene weilanden, slootjes en een vaart. Het fietspad van Streefkerk naar Nieuw-Lekkerland loopt dwars door een ‘ansichtkaart’. ”Groeten uit Holland”. Met als kers op de taart ongeveer om de kilometer een molen. Net Kinderdijk, maar zeker zo mooi, stelt Cees van der Wal met gepaste trots. Sinds 2017 is hij de huurder van de Kleine (Tiendweg) Molen in Streefkerk.

Molenaar zijn is hem met de paplepel ingegoten. „Ik weet niet beter dan dat ik op zaterdag naar de molen ging. Mijn vader nam me toen ik een jaar of vier was al mee. In 2012 heb ik mijn molenaarsdiploma gehaald.”

Cees raakte actief betrokken bij Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV). „Inmiddels zit ik zeven jaar in de pr-commisie. Daarvoor doe ik allerlei klussen zoals fotograferen van en videoproducties maken over de molens die bij de stichting zijn aangesloten. Ook viel ik in bij ziekte van een molenaar. Ik stond al langere tijd op de wachtlijst om zelf een molen te huren. Maar er komen niet vaak plekjes vrij. Ik kneep dus in mijn handen toen ik deze plek toegewezen kreeg.”

Een huurder heeft een aantal verplichtingen. De belangrijkste daarvan is dat de molen minimaal 60.000 omwentelingen per jaar maakt. Een tellertje houdt het aantal bij. Lachend: „Dus ik kan controle krijgen. Die omwentelingen zijn nood­zakelijk. Als je een bejaarde in een bed in een rusthuis stopt, gaat het niet goed. Datzelfde principe geldt voor een monumentale molen.”

Het bouwjaar van de molen heeft Cees niet kunnen achterhalen. „De archieven zijn verloren gegaan. Maar hoogstwaarschijnlijk is deze wipwatermolen vóór 1700 gebouwd. Tot de jaren vijftig van de vorige eeuw woonde de molenaar hier ook echt. Nog steeds is deze molen vrij authentiek. Recent is hier elektriciteit aangelegd. Water halen we bij een boer een paar honderd meter verderop en koken doen we op een peteroleumstelletje of een elektrische kookplaat.”

Lees het hele artikel in Terdege (23 juni 2021).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Gisette van Dalen-Heemskerk

Volg ons lifestyle platform op instagram.