„Er is zelfs chemo voor je huisdier”

„Er is zelfs chemo voor je huisdier”

ByWill Photography-0531_preview

Zacht, schattig en o, zo aaibaar. Een huisdier is soms als een verlengstuk van je gezin. Het dierenbroertje waarmee je nooit ruzie hoeft te maken en dat altijd blij is om je te zien. Maar wat doe je als het dier ziek wordt? Hoever ga je om het te laten behandelen?

Pluis en Toby heten ze. De ene is knaloranje, de ander pikzwart, maar toch zijn het broertjes. De eerste is introvert, de laatste een echt knuffeldier. Als we ’s morgens beneden komen, zeggen we: „Goedemorgen, Toby!” Een opgewekt „mauwauw” is het antwoord.

Dat ze ons eveneens waarderen, blijkt wel uit de cadeautjes die ze af en toe komen brengen. Een malse muis bijvoorbeeld. Of een heerlijk ratje.

Na twee jaar in ons huis zijn de kattenbroertjes echt onderdeel geworden van ons gezin. Gelukkig zijn ze goed gezond, die twee pluizenbollen. De dierenarts was laatst uitermate tevreden.

Maar wat te doen als ze ziek worden? Hoever ga je dan in de behandeling van je dier? Die kwestie kost menige huisdiereigenaar hoofdbrekens.

Dat weet Annemarije Nijhuis uit Rijssen uit ervaring. Ze heeft vorig jaar haar kat moeten laten inslapen toen die blaasontsteking op blaasontsteking kreeg.

„Ik heb meerdere onderzoeken laten doen: een echo bijvoorbeeld en een bloedonderzoek. Ik wilde voor mezelf zeker weten dat ik er alles aan gedaan had om haar nog een kans te geven. Maar er bleek veel meer aan de hand te zijn.

Toen meerdere antibioticakuren niet hielpen, hield het op. Ik had nog met mijn kat naar een academisch dierenziekenhuis kunnen gaan, maar de kosten zijn daar torenhoog en dan had ze het waarschijnlijk nog niet gered.”

Moeilijk vond Annemarije dat wel, om afscheid te nemen van een geliefd huisdier. „Zij was wel echt mijn maatje. Als ik thuiskwam van mijn werk, was zij er. Als ik op de bank zat, lag zij naast me.”

Wat voor haar de doorslag gaf, was de kwaliteit van leven van haar kat. „Behandel je een dier nog omdat je het zelf niet kwijt wilt, of omdat het dier er beter van wordt?”

In haar geval was het op een gegeven moment duidelijk dat haar kat het zelf ook genoeg vond. „Ze zocht mijn gezelschap niet meer, maar tolereerde mij alleen nog. Op de laatste dag voordat ik haar liet inslapen, vond ik haar bovenop mijn kast. Ze zocht een plekje waar ze alleen kon zijn. Dat doen wilde katten ook als ze doodgaan.”

Afweging

De afweging hoeveel je aan een huisdier spendeert, verschilt enorm per persoon, merken dierenklinieken. Alleen de financiële reikwijdte van iemands portemonnee al van grote invloed is op de behandeling. Soms zijn duurdere operaties geen optie, ook al zou het huisdier er baat bij hebben.

Het komt voor dat een diereneigenaar na een consult voor een ziek huisdier uit het zicht verdwijnt en niet ingaat op het advies voor een behandeling. Veel praktijken bellen dan na verloop van tijd altijd even naar de eigenaar om te horen of het dier alsnog geholpen is of om opnieuw mee te denken bij het zoeken naar een oplossing. Soms is er een betalingsregeling mogelijk, als het geld bij de eigenaar ontbreekt.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 27, 24 september 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.

beeld: Willemiene Smits

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.