Bloemen voor prinsen en oliesjeiks

Bloemen voor prinsen en oliesjeiks

spg-20292-Orchideeen Dico Bac-4 site

Twee keer per week stijgt er vanaf Schiphol een vliegtuig op met orchideeën van Bac Orchids uit Moerkapelle. De luxe bloemen gaan naar Saudi-Arabië. Ze belanden in de salons van de koninklijke familie en de oliesjeiks. „Voor de meeste West-Europeanen zijn deze soorten te duur. We telen voor de jetset in het Midden-Oosten.”

Vul hier uw eigen inhoud in.

We komen nog net op tijd. Eind mei worden de laatste takken gesneden. Daarna gaat het bedrijf een maand of drie in rust en zijn er geen bloemen meer te zien. In september staan de eerste planten alweer in bloei. „In de tussenliggende periode laden de bollen zichzelf op”, zo vat kweker Dico Bac (47) de zomerperiode samen. Die rust komt uitstekend uit, want de orchideeën die hij en zijn broer Gert-Jan (42) telen, komen uit het Himalayagebergte en houden niet van hitte. De teelt beperkt zich wereldwijd tot het gematigde zeeklimaat van Nederland en delen van Australië.

De cymbidiums vormen de meest exclusieve in de wirwar aan orchideeënsoorten. Ze vinden hun weg naar evenementen, vijfsterrenhotels en miljonairs die het graag breed laten hangen, zoals oliesjeiks in het Midden-Oosten. Ook Hongkong en Macau –het Las Vegas van het Verre Oosten– zijn bekende bestemmingen voor Bac Orchids, die via de tussenhandel ’s ochtends vroeg bestellingen ontvangt. „Wij snijden, verpakken en maken ze klaar voor verzending. Halverwege de middag zijn ze al op weg. Twee derde van onze handel verdwijnt via vervoer door de lucht.”

Aristocratie

In het verleden bleven er meer cymbidiums binnen Europa, weet Bac. „Maar gaandeweg is deze soort te duur geworden. De gemiddelde opbrengst ligt tussen de 2 en de 11 euro per tak, maar in de winkel moet er wel 20 tot 25 euro voor worden neergelegd. Er zijn dan ook nog maar weinig plaatsen waar deze orchideeën nog zonder bestelling of reservering verkrijgbaar zijn. Voor onze vaste klanten speelt dat niet. Geld speelt voor hen geen rol. Ze willen het beste van het beste.”

Dat de snijbloemen duur zijn, is geen wonder. Na een heel lange selectieperiode duurt het vier tot vijf jaar voor de eerste planten in bloei staan. Eenmaal per jaar staan ze in bloei. Na het snijden zijn ze twee tot maximaal drie weken houdbaar. Bac: „Er bestaan wel 120 rassen, in tal van variaties en kleuren. Hoe donkerder van kleur, hoe duurder. De basistypen zijn in vorige eeuwen gekweekt in aristocratische kringen in Engeland, waar allerlei soorten in kasjes werden gekruist.” De selectie is sindsdien onverminderd doorgegaan. „We hebben ook een aantal kruisingen zelf gemaakt. In totaal heb je minstens tien jaar nodig voordat er sprake is van een bloeiende plant die geschikt is voor de productie.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 20-21, 20 juni 2023).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.