5 vragen aan... Vibeke Olsson - Terdege

5 vragen aan... Vibeke Olsson

Vibeke_Olsson_ansikte_edited

”Ineens dringt het tot me door: hij krijgt niets te eten. Er is bij hem thuis niets. Dat is bij ons nooit voorgekomen. Geroosterde rogge als de koffie op is, soep van viskoppen en een stuk brood met tevredenheid, dat is weleens voorgekomen. (...) Ik probeer me voor te stellen hoe het geweest moet zijn toen ze het behang van de muur trokken om de lijm waarmee het was vastgeplakt.”

WAT IS UW FAVORIETE SCHRIJFPLEKJE?

„Meestal schrijf ik thuis. Ik heb een oud, houten bureau, waaraan ik graag zit te werken. Ik houd van routines, dus ik heb vaste tijden waarop ik schrijf. Zelfs mijn eet- en koffiepauzes heb ik gestructureerd.”

HOE KWAM U OP HET IDEE OM JUIST OVER DEZE PERIODE UIT DE ZWEEDSE GESCHIEDENIS EEN BOEK TE SCHRIJVEN?

„De 19e eeuw heeft altijd mijn interesse gehad. Het is de eeuw van stoom én hoop. Voor arbeiders brak er in die eeuw echt een nieuwe periode aan. De staking in Sundsvall spreekt mij erg aan omdat ik christen en socialist ben. Het was een periode waarin de Zweedse arbeidersbeweging en een religieuze opwekking samen opgingen.”

ONGETWIJFELD HEBT U VEEL BRONNENONDERZOEK GEDAAN. WAT WAS UW GROOTSTE VONDST TIJDENS DAT HELE PROCES?

„Het verrassendste vond ik dat de arbeiders, hoewel ze dagelijks twaalf tot zestien uur zwaar lichamelijk werk moesten doen, toch nog de interesse konden opbrengen om maatschappelijke en theologische discussies te bespreken.”

HOOFDPERSOON BRITTA IS EEN LIEF, ONSCHULDIG MEISJE. AAN WIE DACHT U TOEN U HAAR BESCHREEF?

„Britta staat symbool voor alle worstelende mensen die Zweden hebben gebouwd. Ik vond het belangrijk om mijn boek vanuit het perspectief van een kind te beschrijven. Juist ook omdat hun positie vaak wordt vergeten. Om in de juiste stemming te komen, luisterde ik naar liedjes uit die tijd. Ik ging ook in gedachten terug naar de periode dat ik zelf 11 jaar was.”

WAT IS UW BELANGRIJKSTE BOODSCHAP IN DIT BOEK?

„Vergeet de geschiedenis niet! Het is zo belangrijk om te blijven herdenken welke gebeurtenissen er in het verleden plaatsvonden. Ook heb ik in mijn roman willen doorgeven hoe belangrijk het is om als familie bij elkaar te blijven. Zoals Britta’s vader zegt: „Bomen in het bos hebben elkaar nodig.””

Auteur

Gisette van Dalen-Heemskerk

Volg ons lifestyle platform op instagram.