Henk Florijn: overal een buitenstaander

Henk Florijn: overal een buitenstaander

Dhr. Florijn- serie Langs de zijlijn- Scherpenzeel- RenateB (18_preview

De onderwijsvernieuwingen wierpen een schaduw over de slotfase van zijn onderwijsloopbaan en maakten het afscheid gemakkelijk. Nu zet dr. Henk Florijn zich in voor historische verenigingen. En verdiept hij zich meer dan ooit in het Woord.

Met een stok gaat hij zijn bezoek voor naar het achterste deel van de woonkamer. Een brughoektumor maakte Henk Florijn (70) niet alleen aan één kant doof, maar tastte ook zijn evenwichtsorgaan aan. Echtgenote Femmy zit aan de tafel in de voorkamer te kantklossen, een vaardigheid die ze door cursussen ook verspreidt.

De interesse van Florijn ligt op een ander terrein. Naast zijn baan als docent verrichtte hij kerkhistorisch onderzoek. De vrucht ervan publiceerde hij in meerdere bladen, waaronder het Reformatorisch Dagblad, het documentatieblad van de Stichting Studie Nadere Reformatie en het tijdschrift Oude Paden.

Zijn onderwijsloopbaan begon aan de Guido de Brès en de Jacobus Revius scholengemeenschap in Rotterdam. Wegens gebrek aan beschikbare uren solliciteerde hij naar een parttime post bij het Plancius College, een onderwijsinstelling voor vmbo-leerlingen. „Die populatie bleek me te liggen. Ik heb het nooit ervaren als werk onder mijn niveau. Het is mooi om leerlingen die rechttoe rechtaan denken wat bij te brengen. De cultuur was totaal anders. De Revius lag in de buurt van een rooms college. Er waren nogal eens onderlinge spanningen, maar bij een dreigend conflict trokken bijna al onze leerlingen zich terug. Daar was ook reden voor, want op die school zaten een paar figuren die de punten van een schaar op een boksbeugel hadden gelast.”

Verkleutering

Bij het Plancius College trof hij een andere mentaliteit aan. Daar waren ze niet benauwd om het gevecht aan te gaan. „Die vmbo’ers vonden dat juist schitterend. Er zaten vermaarde strijders bij.” De wens om meer in het midden van het land te wonen, bracht hem bij de Udemans scholengemeenschap in Hoevelaken. „Die fuseerde later met het Van Lodenstein College, maar ik bleef trouw aan het vmbo. Leidinggevende taken heb ik nooit geambieerd. Daar ben ik niet geschikt voor.”

Lees het interview met Henk Florijn in Terdege (nr. 3, 5 november 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.