Ds. Kaptein: Gevaar van vervreemding groot in coronatijd - Terdege

Ds. Kaptein: Gevaar van vervreemding groot in coronatijd

Kaptein-TERD_DSF5201-site

Niet alle kerkgangers blijken even trouw in coronatijd. Het gevaar van vervreemding is groot nu velen elkaar al vele maanden achtereen hooguit in de supermarkt treffen. „Het is een belangrijke taak voor de kerkenraad om daar goed op te letten en wegblijvers op te zoeken”, zegt ds. K.J. Kaptein. De predikant van de hersteld hervormde gemeente van Ridderkerk adviseert verder om niet alle activiteiten te laten vallen. „Wees creatief in de goede zin van het woord.”

Op biddagavond in maart was het de laatste keer dat hij voorging in een drukbezochte dienst. Als ds. Kaptein terugblikt op de voorbije maanden mag er ook verwondering zijn. In zijn gemeente, die 1150 zielen telt, werd niemand ernstig ziek. „De Heere heeft ons ervoor bewaard.” Ook in zijn familiekring waren er geen besmette personen. Toch ging de impact van de ziekte hem niet helemaal voorbij. „De schoonvader van een goede vriend overleed aan de gevolgen van corona, net als een 59-jarige man hier in de straat. In de gereformeerde gemeente van Ridderkerk waren er eveneens flink wat mensen ziek. „Je merkt iets van de impact, niet in het minst door de afstand die moest worden gehouden bij het afscheid.”

De periode van lockdown was een lastige. „Voorheen stonden we in de file voor het kerkplein en nu moesten we preken in een lege kerk. Ik vond het moeilijk, hoewel de Heere soms verrassend veel opening gaf. Vooral voor oudere mensen was het een zware tijd omdat ze geïsoleerd raakten. En dat in de laatste periode van hun leven, als nabijheid van dierbaren zo belangrijk is.”

Vaak kreeg hij de vraag of het virus als een oordeel moet worden gezien. „Het is niet eenvoudig om alles te duiden, maar ik denk wel dat we corona als een oordeel moeten zien. Vooral als kerk zijn we niet op onze plaats geweest en als land en volk evenmin. Het is Gods roepstem om ons wakker te roepen.”

Met het alleen toestaan van samenkomsten met predikant of preeklezen door een ouderling, aangevuld met enkele kerkenraadsleden, was voor ds. Kaptein wel een grens bereikt. „Een verbod op erediensten is in strijd met de vrijheid van godsdienst, een van de oudste grondrechten in ons land. Het samenkomen als gemeente is niet slechts een mogelijke optie, maar een opdracht van God de hele Bijbel door.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 2, 14 oktober 2020)

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.