„Wat is mooier dan het Woord van God doorgeven aan kinderen?”

„Wat is mooier dan het Woord van God doorgeven aan kinderen?”

Gisette van Dalen _ Daan van Oostenbrugge- schrijver _ tekenaar-6_preview

Samen met Daan van Oostenbrugge werkte Gisette van Dalen aan een tweede bundel met Bijbelse verhalen voor kinderen. Zij schreef ze, hij maakte de illustraties. De eerste zegen was voor henzelf. „De verhalen houden je een spiegel voor. Wat dat betreft is dit werk goed voor je geestelijk leven.”

Na elke maaltijd werd in het ouderlijk gezin van Gisette van Dalen-Heemskerk (47), chef-redacteur van Terdege, uit de Statenbijbel gelezen. Voor ze ging slapen, pakte haar moeder de kinderbijbel. „Daaruit las ze mij en de kinderen die onder me kwamen voor; ik ben de oudste van elf. Op de rand van het bed zaten we stil te luisteren naar de Bijbelse vertellingen van Vreugdenhil of Van Wijk. Het was een moment waarop het Woord van God openging op een voor ons beter te bevatten wijze, waarna we met elkaar baden. Je voelde aan: hiér gaat het om. Dat zijn herinneringen die je meeneemt.”

Op zondagmiddag zat het gezin rond haar vader geschaard, ds. D. Heemskerk. „Hij las ons voor uit ”De Kerkgeschiedenis” van Vreugdenhil; later uit boeken zoals ”De christenreis”. Daarna zongen we met elkaar. Die traditie hebben we in ons eigen gezin voortgezet. Momenteel lezen we elke zondagavond een hoofdstuk uit het boekje ”Mensen rondom Paulus”, van ds. J. Westerink. Mozes roept de Israëlieten ertoe op hun kinderen de woorden en daden van God in te scherpen. Daar kan de school een grote rol in spelen, maar het begint thuis.”

Toen haar vier dochters nog jong waren, las ze hun ook na de middagmaaltijd voor uit een kinderbijbel. „Na de geboorte van onze oudste hebben we die van Vreugdenhil aangeschaft, maar ik merkte al snel dat de stijl en het taalgebruik behoorlijk verouderd waren. Daar kwam bij dat hij naar mijn gevoel Bijbelse geschiedenissen soms te veel inkleurt. Daarom ben ik overgestapt op de ”Bijbelse vertellingen” van Van Dam, de ”Vertellingen bij de Bijbel” van ds. Meeuse en later ”Uw Koninkrijk kome” van Laurens Snoek. Voor jonge kinderen vind ik ”Zie het Verhaal” van Adri Burghout of ”Kijk en luister” van Laura Zwoferink heel geschikt.”

Bijbelse verhalen

In 2013 kreeg ze van uitgeverij Den Hertog de vraag of ze zelf een bundel met Bijbelse verhalen zou willen schrijven, bestemd voor kinderen van vier tot tien jaar. „Jarenlang was ik zondagsschooljuf. Toen onze kinderen wat groter werden, ben ik ermee gestopt. Ik wilde op zondagmorgen na de kerkdienst graag bij mijn gezin zijn. Daar kwam bij dat schrijven me meer ligt dan vertellen. Enkele weken daarna kwam het telefoontje van Den Hertog. Het overviel me, maar ik had meteen het gevoel: dat wil ik graag doen. Wat is mooier dan het Woord van God doorgeven aan kinderen?”

In overleg met Den Hertog selecteerde ze 60 geschiedenissen uit het Oude en 27 uit het Nieuwe Testament. Zodra een verhaal klaar was, las ze het voor aan haar kinderen. „Het testmateriaal had ik om me heen.” Ook een kring van meelezers, onder wie haar ouders en een zus met onderwijservaring, leverde commentaar. Samen met redacteur Marija Veldhoen woog ze de kritiek. Illustrator Danker Jan Oreel leverde de tekeningen. In 2016 was het karwei geklaard.

Drie jaar geleden zette ze zich aan het schrijven van een tweede deel met dezelfde opzet, nu met Elsemarie Sturm als begeleidend redacteur. Het boek kwam onlangs op de markt. Omdat de agenda van Danker Jan Oreel al gevuld was, werd Daan van Oostenbrugge (30) aangetrokken voor het maken van de illustraties. Ook hij groeide op met een scala aan boeken met Bijbelse vertellingen, variërend van de kinderbijbel van Evert Kuijt tot de serie ”Die eenvoudigen wijsheid leert”, van Ada Schouten-Verrips. „Ik keek vooral naar de illustraties. Vanaf mijn vroege jeugd ben ik gevoelig voor beeld. Vooral de tekeningen van Jaap Kramer spraken me aan. Hij heeft de gave om Bijbelfiguren historisch correct en tegelijk heel menselijk weer te geven. Iemand als Jozua zou zo bij je in de straat kunnen wonen. De tekeningen van Reint de Jonge, in de kinderbijbel van Kuijt, vond ik ook mooi, maar ze geven minder duidelijk de kern van de beschreven geschiedenis weer. Daar had ik wel behoefte aan.”

Lees het hele interview met Daan van Oostenbrugge en Gisette van Dalen in Terdege (nr. 26, 10 september 2024). Geen abonnee? Een los nummer van Terdege is te bestellen in onze shop.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.