Wat doen we online?

Wat doen we online?

Insta serie deel 2- Sophie van Pagee- Hardinxveld- social media gebruiker- RenateB _20_

Schermen zijn aanwezig, in alle hoeken en gaten van ons leven. Onderzoek laat zien dat het mediagebruik van reformatorische christenen nauwelijks verschilt van dat van niet-christenen. Hoe ziet ons mediapaspoort eruit? Welke keuzes maken we online? Wat drijft ons om steeds weer onze smartphone te pakken, of wat houdt ons er juist van weg?

Wie: Sophie van Pagee (15) uit Hardinxveld-Giessendam. Druk met het examenjaar van het voortgezet onderwijs.

„Sociale media zijn voor mij de plek om inspiratie op te doen. En om gezellig contact te houden met mijn vrienden natuurlijk. Ik zit veel op Insta en WhatsApp voor mijn sociale contacten en op Pinterest en Adobe Lightroom om creatief bezig te zijn. Op Pinterest pin ik creatieve ideeën die ik wil uitproberen en met Adobe probeer ik nieuwe fotobewerkingen uit bij mijn foto’s.

De meeste van mijn vriendinnen en klasgenoten hebben veel meer socialemedia-apps op hun mobiel dan ik. Zelf heb ik geen TikTok, Snapchat of BeReal. Ik vind het onnuttige tijdsbesteding en mijn ouders staan er ook niet achter. Snapps en reals bestaan echt alleen uit foto’s en op TikTok gaat het puur om filmpjes. Natuurlijk is het leuk, maar je kunt ook dingen tegenkomen die je helemaal niet wilt zien. Voor mij is Insta genoeg, omdat ik daar meekrijg wat anderen doen. Ik vind er ook inspiratie en kan er zelf dingen posten. Ik ben wel blij dat ik Insta heb, want anders zou ik contacten met anderen missen.

Op Instagram en ook wel op YouTube volg ik mensen die met interessante projecten bezig zijn. Elily bijvoorbeeld, die in vlogs deelt hoe ze een kledingbedrijfje opstart. Ik ben ook weleens model geweest in een vlog van haar, na een oproep via Insta. Er zijn ook meiden die kleding maken of shoppen en dan leuke combinaties laten zien. Weekvlogs vind ik ook leuk om te kijken. Iets heel anders wat ik volg op Insta is het account Vrouwvangeloof. Zij deelt iedere dag een Bijbeltekst en andere bezinning.

Ik vind het belangrijk dat ook online zichtbaar is dat je christen bent. Je volgers moeten wel zien dat je anders bent. Zelf post ik soms een Bijbeltekst, met Pasen of op andere christelijke feestdagen. Ook deel ik weleens een tekst of een christelijke boodschap van anderen op mijn storyline. Soms krijg ik dan reacties, maar de meesten reageren er eigenlijk niet op.

Als christen is het belangrijk dat je niet verslaafd raakt aan je smartphone. Media zelf zijn wel verslavend, dus je moet goed opletten dat je daar niet in meegaat. Als je steeds maar online bent, kom je ook veel dingen tegen die je niet moet zien. Foto’s met seksuele opmerkingen of filmpjes met vloeken bijvoorbeeld. Mijn tip is daarom om vooral ook een hobby te hebben naast je telefoon. Zelf ga ik bakken, iets met vriendinnen doen of de natuur in om foto’s te maken.

Thuis praten we veel over media. Ik moet mijn telefoon een tijd voordat ik ga slapen wegleggen, zodat ik rustig kan afsluiten. En mijn ouders vragen vaak wat ik online doe. Dat vertel ik hun dan ook. Het is niet goed om geheimen te hebben over wat je doet op internet. Als ik op Insta iets geks zie langskomen, dan zeg ik dat, want dan kunnen mijn ouders met me meedenken. Bij berichtjes waarmee je opgelicht kunt worden of bij pestopmerkingen die ik zie, bijvoorbeeld. Gelukkig is dat bijna nooit aan de orde, maar je moet blijven opletten wat je op sociale media doet.

Iedereen die online is, krijgt wel invloeden mee van wat hij leest en ziet. Dat merk ik al bij een nieuwsbericht. Als ik op Insta een uitleg lees, of als iemand zijn verhaal erbij deelt, dan komt het veel meer binnen en ga ik er een mening over vormen. Mediagebruik kan eigenlijk steeds positief of negatief zijn. Het is niet goed als je door Insta steeds meer wilt kopen door kortingscodes of omdat je geïnfluenced wordt. Maar als je er leuke dingen van je vrienden ziet en er creatieve inspiratie opdoet, dan is dat wel positief.”

Lees meer in Terdege (nr. 18, 23 mei 2023). In dit artikel komen ook aan het woord: Janneke Loosman (19) uit Urk, Grethina den Ouden (37) uit Sliedrecht, Johanna Boogert (39) uit Driebruggen, Henk Huisbrink (60) uit Genemuiden en Anneke Rozendaal (70) uit Reeuwijk.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Henrieke Hoogendijk-van Dam

Volg ons lifestyle platform op instagram.