Voeden op verzoek

Voeden op verzoek

Henrieke de Wit- columnfoto_s- RenateB (6)_preview

„Zie je wel, ik heb te weinig”, zei ze, terwijl ze een beetje smalend naar het bodempje gekolfde melk keek. „Gek, maar ik heb dat gewoon altijd al van mezelf gedacht, borstvoeding gaat mij niet lukken.

In een spuitje bleek dat bodempje precies 15 cc te zijn, in 10 minuten gekolfd uit één borst, de andere kant moest ze nog doen. Maar voor dag drie in het kraambed was dit een prachtige opbrengst voor een halve voeding.

En dat vertelde ik haar ook. Gewoon de basiskennis over borstvoeding, hoe het werkt als een systeem van vraag en aanbod: hoe groter de vraag, hoe meer het aanbod zal toenemen. Wat een baby nodig heeft op dag drie, zo’n 30 cc per voeding, en misschien wel het belangrijkste: dat een baby die een keertje extra komt, niet altijd per se honger als primaire drijfveer heeft.

Ze wist het allemaal ook wel, maar boekentaal blijkt toch net iets anders dan babytaal, en al helemaal midden in de nacht. „Vannacht begon ik zo te twijfelen”, vertelde  ze, „elke twee uur kwam ze, en tussendoor was ze nog niet eens helemaal rustig en verzadigd. En toen dacht ik vanmorgen: nu wil ik gewoon weten wat erin zit.”

„Nou, genoeg dus”, verzekerde ik haar, „en waarschijnlijk meer dan dat. Want een baby haalt altijd meer uit je borst dan een kolf dat kan doen. Maar ook zonder kolf had je het kunnen weten.” En ik liet haar zien hoe haar baby die dag alweer was gegroeid, hoe ze al volop plaste en haar ontlasting al de gele kleur kreeg die we graag zien.

„Ze doet het echt heel goed op alleen maar die voeding van jou”, stelde ik haar gerust. „En jij ook”, verzekerde ik haar, want normaal babygedrag, betekent niet dat het dus niet pittig is. Als alles nieuw is en de twijfel met de moeheid samen de kop opsteekt.

Wij, Nederlandse vrouwen moeten dat vaak zo leren als we borstvoeding geven. Dat loslaten, accepteren niet alles te kunnen controleren. Niet handelen naar cijfers en milliliters, maar handelen naar gevoel, of zoals dat heet: voeden op verzoek.

Henrieke de Wit is verloskundige en moeder van drie. Blogt op terdege.nl over het wel en wee rond bevallen.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Henrieke de Wit

Volg ons lifestyle platform op instagram.