Een fraaie laan, een rustig erf. Een kastje aan de weg. Daarin een enkel potje jam, gelei van blauwe bes. Een lapje stof met vogeltjes als mutsje bovenop. De jam is donker als de nacht en Twickel licht als glas.
In het portaal van de Oude Kerk van Delden hangt een grote kroonluchter met witte kaarsen. Het glas-in-lood van een hoog spitsboograam toont adellijke wapens. Twickel, Wassenaer, Heekeren, valt er te lezen.
Op een donkere houten tafel ligt een A4’tje met een gebed van Franciscus van Assisi. „Laat mij niet zoeken getroost te worden, maar te troosten, niet begrepen te worden, maar te begrijpen, niet bemind te worden, maar te beminnen.”
Herfstblad
Buiten valt het zonlicht op de geelbruine zandsteen van de kerk. Hortensia’s kleuren oudroze, herfstblad siert de tuin. In de Marktstraat neuriet een postbode op de fiets een vrolijk lied. De klok van de Oude Blasius slaat.
Bij de VVV in de Langestraat pakt vrijwilligster Lieneke de Jong een kaart van landgoed Twickel uit het schap. Ze wijst het kasteel aan, de watermolen aan de Oelerbeek, en museumboerderij Wendezoele. „Daar doen ze alles nog zoals vroeger. Dat is leuk, hoor.”
Op het terras van brasserie De Zwaan klinkt Twents dialect. Aan een mast wappert het rood-wit-blauw. Bijen zijn ijverig in de weer op lila herfstasters. Fietsers dragen mutsen, het is 13 graden.
Een tunneltje voert onder een N-weg door, die de stad Delden van het landgoed scheidt. Er passeren nordic walkers, vrouwen met kinderwagens en fietsende schooljongens die fantaseren over de decembermaand. „Een cobra 6, jonge, in deze tunnel.”
Kanonnen
Het grind knerpt. Langs het pad staan eiken. Jonge, ranke en oude, knoestige. De luiken van een monumentale boerderij zijn wit, met een zwarte rand; de kleuren van Twickel. Geraniums in de vensterbank, lantaarns naast de deur, een bankje voor het raam. Op een kei prijkt de tekst: „Versta uw historie, bewaar uwe glorie, Delden ontwikkel, laat Twickel Twickel”.
Links staat het kasteel, met zijn torens, bijgebouwen en grachten. Kanonnen flankeren de ophaalbrug. Een fontein schittert in de middagzon. Het huis wordt bewoond door graaf Roderik zu Castell-Rüdenhausen en zijn gezin, kasteel en landgoed zijn in beheer van de Stichting Twickel. In 1975 overleed de laatste adellijke eigenaar, barones Van Heeckeren.
Schaapskooi
De klok van het koetshuis slaat driemaal. Senioren met e-bikes pauzeren op een bankje met zicht op de oprijlaan. In de tuinen van het kasteel wordt gewerkt en ook bij de rentmeesterij is er bedrijvigheid. Lisdodden weerspiegelen in de gracht.
Even verderop grazen zwartbonte koeien. Een groepje hardlopers is aan het rekken en strekken naast een rietgedekte schaapskooi uit 1881, ’t Schaap’nschot. Paddenstoelen steken de kop op. Een lange laan leidt vanaf het kasteel naar het Twickelerbos. Hagen omzomen de Oelerbeek, doornstruiken dragen rode vruchten. Voorbij de weilanden strekt het bos zich uit. Donkergroen zijn de rododendrons, ooit aangeplant om fazanten dekking te geven.
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 5, 28 november 2023).
beeld: Tineke van der Eems