Tuk op Kattuk: in Katwijk lonkt altijd de zee

Tuk op Kattuk: in Katwijk lonkt altijd de zee

spg-katwijk aan zee-58 site

Bruisend nadert de zee. Nu eens groen, dan weer blauw. Suizelende wind, een meeuw op een witte mast. Stilaan raak je op zomers Katwijk verzot.

Op het terras van restaurant Kattukkerzandt in Katwijk aan Zee baden gasten in de ochtendzon. Wolkengevaarten zeilen over. Een snorrend vliegtuigje volgt de kust, richting het noorden. Bij de vloedlijn parkeren strandwachten een trailer met een oranje reddingsboot, even later gevolgd door een jetski.

Strandcabines staan in slagorde op het zand, als een Romeins cohort. Achter hun blauwe windschermen schuilen de hedendaagse legionairs, ze nemen het ervan. Hier, waar de Oude Rijn uitmondde in zee, liep de noordgrens van het Romeinse Rijk: de Neder-Germaanse Limes.

Anker

Aan de horizon liggen zeeschepen voor anker. Zeiljachten kruisen voorlangs. Op het strand is een shovel aan het droogzwemmen, zand neerwerpend in lange banen. Twee sternen cirkelen sierlijk door de lucht.

Het silhouet van Katwijk aan Zee is verrijkt met een gestaag wentelend reuzenrad. Bovenop de hagelwitte vuurbaak, daarachter, staan bezoekers. De vlag van Katwijk, met blauw schuinkruis, wappert van de top.

Zang

Op het kunstmatige duin stalt een jongeman in korte broek zijn fiets. Met de accu onder de arm beent hij naar paviljoen Het Strand. De klok van de Oude Kerk slaat twaalf keer, in de verte houdt een lichter exemplaar het nog wat langer vol. Twee dames fietsen over de boulevard. „Er is vanavond zang, hè?”

Bij de kerk staat het beeld ”Vissersweduwe met zoon”, in 1930 onthuld door prinses Juliana. Een feestelijke tonnenpoort geeft toegang tot het Andreasplein. Op de zandkleurige klinkers liggen bronzen vissen. Kinderen spelen rond een waterkunstwerk.

Haringhappers

Een man poseert bij het beeld ”Maatjes”, ook wel ”Haringhappers”. Het te verorberen visje denkt hij erbij. „Zo, dat was een lekker harinkje.” „Een luchtharing”, vult een vrolijke passante aan. Boven de typisch naoorlogse bebouwing kolderen de meeuwen.

In de deuropening van de vuurbaak verwelkomen de vrijwilligers Arie Kraaijenoord en Jan de Vries een bezoeker. Kraaijenoord (84) geeft graag een rondleiding. Dat doet de geboren Katwijker en voormalige visserman al zestien jaar. „Ik heb altijd gevaren, ben altijd met de zee gelinkt geweest. Van jongetje tot schipper. En daarna nog als visserijonderzoeker.”

Lees het hele artikel over Katwijk aan Zee in Terdege (nr, 24, 13 augustus 2024). In dit artikel vertelt Arie Kraaijenoord over de vuurbaak en de collectie van het Katwijks Museum. Een los nummer van Terdege is verkrijgbaar in onze shop.

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.