Trude Evertse: Het familierecht heeft mijn hart

Trude Evertse: Het familierecht heeft mijn hart

Trude Evertse van der Meij- Katwijk- beroepsgeheim- RenateB (32 site

Echtscheidingsperikelen. Trude Evertse-Van der Meij (38) is er vrijwel wekelijks bij betrokken. Voorheen werkte ze als advocaat, de laatste jaren als juridisch medewerker. Met geheimhouding heeft ze geen moeite. „Als een cliënt op straat me groet, vraagt mijn man weleens wie dat is. Dan mompel ik iets over m’n werk en daar blijft het bij.”

Twee dagen per week is de inwoonster van Katwijk in de weer als juridisch medewerker bij advocatenkantoor Vroegindeweij & De Water. Eerder was ze voor hetzelfde kantoor actief als advocaat. „We hebben nu vier kinderen en het was niet haalbaar om drie dagen of meer buiten de deur werkzaam te zijn. Dan lukt het niet om zaken tot het eind toe af te handelen. Daarom heb ik me laten uitschrijven bij de Orde van Advocaten, maar dat kan zo weer ongedaan worden gemaakt. De toga met mijn naam erin hangt nog steeds aan de kapstok op kantoor. Ik blijf betrokken bij kwesties die meestal met familierecht te maken hebben.”

Vanwaar die interesse?

„Ik had belangstelling voor rechten en heb in Leiden gestudeerd. Daar bestond geen specialisatie in familierecht. Het laatste jaar heb ik een master strafrecht gedaan, omdat ik dicht bij mensen wil staan. Ik was toen al in mijn vrije tijd werkzaam bij dit advocatenkantoor. Het is een niet al te groot kantoor, dat heel breed bezig is. Het was een uitstekende praktische ervaring voor mijn studie, die in feite heel wetenschappelijk was ingericht.

Tijdens het werk merk je pas echt hoe je bepaalde kennis kunt toepassen. Na mijn studie heb ik de beroepsopleiding voor advocaat gevolgd. Aanvankelijk had ik veel te maken met strafrechtzaken, maar tijdens het werk is mijn interesse in familierecht gegroeid.”

Waar hebben we het dan over?

„De meeste zaken waarmee ik te maken heb, zijn echtscheidingen of de gevolgen daarvan. Onenigheid over de alimentatie, de omgangsregeling en de schoolkeuze, vakanties en verhuizingen. Ook raakt mijn werk vaak aan het jeugdrecht, als je te maken hebt met bijvoorbeeld uithuisplaatsingen en ondertoezichtstellingen. Dat is ingrijpend en dan kost het soms wel wat moeite om dat van me af te zetten.

Het familierecht heeft nu echt mijn hart. Ik probeer iets te betekenen voor mensen in een moeilijke periode van hun leven. Het is ook inhoudelijk gelinkt aan de oorspronkelijke betekenis van het woord ”ad vocare”, dat je kunt vertalen als ”iemand erbij roepen”.”

Dus meestal veel ellende?

„Het is natuurlijk een verdrietig terrein. Je hebt met mensen te maken die in een rouwproces zitten en vaak genoeg aan zichzelf hebben. Je staat midden in de gebrokenheid van het leven. Ik probeer er het beste van te maken en het geheel zo veel mogelijk in goede banen te leiden en correcte regelingen te treffen. Zeker als er kinderen zijn, is dat van groot belang.

Ik merk wel dat er de laatste jaren meer aandacht is voor het belang van de kinderen. Hoe het ook gaat, de voormalige partners blijven hun vader en hun moeder. Soms wordt er procedure op procedure gevoerd, maar aan de andere kant tref ik ook ouders die zichzelf wegcijferen als het gaat om het belang van hun kind of kinderen.”

Lees het hele interview met Trude Evertse-Van der Meij in Terdege (nr. 24, 13 augustus 2024). Een los nummer van Terdege is te vinden in onze shop.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.