Het huis van Marian Sluimers uit Giessenburg is een echte blikvanger. Aan een landelijk dijkje, dat langs de rivier de Giessen voert, staat haar schuurwoning. Gemaakt van bruine stalen platen en metershoge ramen.
Over bekijks hebben ze niet te klagen. En nee, niet iedereen vindt hun huis mooi. Maar dat maakt Marian (52) niet uit. Smaken verschillen.
Ze vond het zelf ook wel een beetje spannend om een dergelijk huis te laten bouwen, geeft ze toe. Jarenlang woonde ze met haar kinderen in Dordrecht, in een mooi monumentaal pand. Tot ze zeven jaar geleden haar huidige man Bert ontmoette en ze samen een nieuwe woning zochten. Ruimtelijker.
De zoektocht voerde hen naar Giessenburg: landelijk gelegen, maar toch dicht bij de Randstad en hun uitgevlogen kinderen. „Ruim een jaar voordat we de grond kochten, waren we hier al eens gaan kijken. Maar we haakten af omdat het huis dat er toen stond heel oud was, en hokkerig. Bovendien was het van het water af gebouwd, zoals ze vroeger deden, waardoor je maar weinig zicht op de rivier had. We zouden het wel kunnen verbouwen, maar dat zou enorm veel kosten met zich meebrengen.”
Eind 2019 gaan ze alsnog overstag. Het huis staat dan een jaar te koop, waardoor de eigenaar in prijs wil zakken. „Dat betekende dat we het konden laten slopen om er een nieuw huis te laten bouwen.”
Marian en Bert gaan naar een architect en vertellen hem over hun wens om een schuurwoning te laten bouwen; een woning die vanbuiten iets wegheeft van een schuur. Met een glimlach: „Hij kwam telkens aan met tekeningen van landelijke huizen met erkertjes en dakkapellen. Maar dat wilden we niet. We wilden een huis met een heel sobere uitstraling.”
De tweede architect die ze in de arm nemen, deelt hun visie. Hij ontwerpt een huis dat er strak uitziet, mede door de buitenkant van stalen felsplaten die hij in gedachten heeft.
Waar het voormalige huis naar de weg gericht stond, staat hun huidige woning naar het water toe. Aan de kant van de weg is hun huis volledig beplaat, maar aan de rivierkant verrassen de hoge ramen, die van onder tot boven lopen. De grote pui kijkt uit op een bocht in de rivier, waardoor de bewoners ook vanuit de woonkamer kunnen genieten van het water. „Op vrijwel elke plek in ons huis kun je het water zien”, zegt Marian. „Zie je dat de pui een beetje schuin loopt? Dat was een idee van de architect. Zo zie je nóg meer van het water.”
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 20-21, 21 juni 2022).
beeld: Tineke van der Eems