Sensiplan leert je je vruchtbaarheid op natuurlijke wijze kennen

Sensiplan leert je je vruchtbaarheid op natuurlijke wijze kennen

106 (1)

Sensiplan is geschikt voor iedere menstruerende vrouw die op een natuurlijke manier wil bepalen op welk punt in haar cyclus ze zich bevindt. „Met behulp van onze cursus kun je op basis van lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm met 99,6 procent zekerheid vaststellen of je vruchtbaar bent of niet”, vertelt Margreet Boender van de organisatie.

De pil, een hormoonspiraaltje, anticonceptiepleisters: het zijn allemaal middelen die hormonen afscheiden. Met alle mogelijke bijwerkingen -hoofdpijn, depressie, verhoogde kans op borstkanker et cetera- van dien. Bovendien grijp je met die middelen behoorlijk actief in je lijf in. Sensiplan daarentegen is een natuurlijke, sympto-thermale methode zonder hormonen, waarmee je je eigen lichaam en cyclus heel goed leert kennen en waarmee je zeker weet of je op een bepaalde dag vruchtbaar of onvruchtbaar bent. Je kunt daardoor, samen met je eventuele partner, je gedrag op die kennis afstemmen.” Zes vragen aan Margreet Boender.

Hoe kun je je aanmelden bij Sensiplan?

„Mensen die interesse in onze methode hebben, kunnen op www.sensiplan.nl een aanvraag voor een cursus indienen. Zodra zo’n verzoek binnen is, stuur ik een intakeformulier terug, waarin we om enkele achtergrondgegevens, zoals je woonplaats, vragen. Vervolgens kijk ik welke Sensiplan-consulent er in de buurt woont en welke vrouwen in die omgeving nog meer een cursus hebben aangevraagd en ga ik inplannen. We proberen zo’n twee à drie vrouwen -het liefst mét partner, als ze die hebben- bij één cursus te krijgen.

De deelnemers krijgen vier bijeenkomsten in drie maanden aangeboden, waarin ze leren hoe hun cyclus verloopt en hoe ze kunnen bepalen wat hun vruchtbare en onvruchtbare periodes zijn. Ze kunnen tijdens die hele periode met al hun vragen bij hun consulent terecht. Wie een aanvullende verzekering bij Pro Life heeft, krijgt de kosten van de cursus overigens vergoed.”

Hoe kun je bepalen of je vruchtbaar bent of niet?

„Allereerst wil ik graag beklemtonen dat onze aanpak is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En dat we gebruikmaken van een dubbele check om de betrouwbaarheid zo groot mogelijk te laten zijn. Het komt erop neer dat je op basis van lichaamstemperatuurmetingen en een korte analyse van je baarmoederhalsslijm kunt vaststellen wanneer je eisprong plaatsvindt. Tot acht dagen vóór de eisprong verkeer je in je vruchtbare methode. Dan bestaat de kans dat je na lichamelijke gemeenschap zwanger raakt. Als de eisprong -die in iedere cyclus op een ander moment kan plaatsvinden- is geweest, ben je onvruchtbaar. Sensiplan leert je om de vruchtbare periode aan het begin van de cyclus én de onvruchtbare periode na de eisprong te bepalen. Met Sensiplan stel je jezelf iedere dag de vraag: „Ben ik vandaag vruchtbaar of niet?” Het antwoord is ja of nee. Niets ertussenin.
De methodezekerheidsindex van Sensiplan is 0,4. Dat betekent dat 99,6 procent van de vrouwen niet zwanger wordt als de methode goed wordt toegepast.

Voor wie is Sensiplan bedoeld?

„Voor iedere vrouw in haar vruchtbare periode die op een natuurlijke manier wil bepalen op welk moment in haar cyclus ze zich bevindt. In de praktijk blijken het vaak mensen te zijn die interesse in hun eigen lijf hebben en geen hormonale anticonceptie willen gebruiken. Die wens kan voortkomen uit geloofsovertuiging, maar ook vanuit milieudenken: sommige deelnemers willen de natuur niet belasten met kunstmatige hormonen.
De groepen cursisten zijn heel gevarieerd. De ene deelneemster heeft wel een relatie, de ander niet. Er zijn jonge meiden die zeggen: „Ik wil mijn cyclus leren kennen, want dan weet ik later, als ik een vriend heb, hoe ik daarmee om moet gaan. We begeleiden graag jonge stellen met trouwplannen: onze cursussen vormen een mooie voorbereiding op het huwelijk.”
Als je al een relatie hebt, vinden wij het een pre als je partner meedoet, want communicatie met elkaar is bij onze methode heel belangrijk. Je moet natuurlijk wel van elkaar weten hoe je ten opzichte van een kinderwens staat, als je gemeenschap met elkaar hebt.

Een aanzienlijk deel van de cursisten heeft nare ervaringen met hormonale anticonceptie zoals het hormoonspiraaltje of de pil. Ze klagen over bijwerkingen als hoofdpijn of depressie en zeggen dan: „Ik wil die troep niet meer in mijn lijf.” Het komt regelmatig voor dat ze zich na deelname aan de Sensiplan-cursus een ander mens voelen. Ook hun partners geven wel aan dat ze hun vrouw niet terug kennen.”

Kleven er ook nadelen aan de Sensiplan-cursus?

„Nou, in het begin moet je er even wat tijd en energie insteken om je lichaam en je cyclus te leren kennen. Maar als je eenmaal weet hoe het meten van je temperatuur en het analyseren van je baarmoederhalsslijm werkt, valt de inspanning wel mee. Het is als met tanden poetsen: je bent het op een gegeven moment helemaal gewend en het kost dan niet veel tijd meer. Het enige is: je moet wel gedisciplineerd blijven en niet met de regels sjoemelen, want anders kan het resultaat toch anders zijn dan je had gedacht.”

Is de methode Bijbels verantwoord?

„Ik denk het wel. De Heere heeft in Zijn schepping ritmes gelegd; de cyclus van een vrouw is daar een voorbeeld van. Hij heeft ervoor gezorgd dat je tijdens een gedeelte van die cyclus vruchtbaar bent. Het lijkt me goed om als vrouw jóúw ritme te kennen, zodat je weet wanneer de kans op een zwangerschap, menselijkerwijs gesproken, het grootst is. Natuurlijk is het goed om vervolgens samen met je man en de Heere over de wens om wel of geen kinderen te krijgen, te spreken. Ik vergelijk het weleens met je kleden op de seizoenen. Als het winter is, doe je een jas aan. Dan zeg je ook niet: „Ik trek een dunne bloes aan, God zorgt er wel voor dat ik niet ziek word.” Ook met een kinderwens moet je verantwoord omgaan. Daarbij geldt dat je met onze methode niet met onnatuurlijke middelen in je eigen lichaam ingrijpt: je leert alleen maar je eigen cyclus kennen.”

Wat zijn de reacties van cursisten op jullie methode zoal?

„Ik zou tegen mensen die dat vragen, willen zeggen: „Kijk eens op www.sensiplan.nl/ervaringen. Daarop zijn heel veel reviews te lezen. Ik wil er een uitlichten, die van verpleegkundige Ellen van Ginkel uit Barneveld. Zij schrijft: „Voor mij is Sensiplan een mooie methode om te herkennen wat er in mijn lichaam gebeurt en om me bewust te zijn van vruchtbare en onvruchtbare dagen. Het mooie van Sensiplan is dat de methode in elke levensfase toepasbaar is: bij anticonceptie, een kinderwens, tijdens de borstvoeding en zelfs in de overgang! Een zwangerschap is niet zo vanzelfsprekend. Leven en vruchtbaarheid zijn kostbaar. Neem dat mee in overweging voor de vorm van anticonceptie die je kiest!”

Contact

Sensiplan
038-3868540 / 06-51642297
secretariaat@sensiplan.nl
www.sensiplan.nl

Volg ons lifestyle platform op instagram.