Refoschool buiten de Biblebelt

Refoschool buiten de Biblebelt

Timotheüs basisschool Lelystad-min

Niet alleen de Biblebelt kent reformatorische scholen. Ze zijn er ook in uithoeken van het land, vaak met een brede leerlingenpopulatie. „Het contact met andersdenkende christenen kan schuren, maar is ook verfrissend.”

Een bejaarde man van buitenlandse komaf slentert met een plastic zak in de hand voorbij de school aan de Karveel in Lelystad. Heldere stemmen van jonge kinderen doen hem even opkijken. In de klas van Lianne Gorter (34) hebben de 25 leerlingen van groep 0, 1 en 2 een kring gevormd. De ervaren leerkracht zit op een bureaustoel tussen haar pupillen: blond, bruin, zwart en een kind met het syndroom van Down.

In haar jeugdjaren was ze hier zelf leerling; in 2009 kwam ze terug als leerkracht. Het aantal leerlingen bleek gezakt, de veelkleurigheid bleef bewaard. Door haar studie aan pabo de Driestar ging de juf uit Andijk beseffen dat Timotheüs geen doorsnee reformatorische school is. Zowel etnisch als kerkelijk is de variatie groot. Ze ervaart het niet als een probleem. „Ik vind die mix juist heel boeiend. In het doorgeven van de Bijbelse boodschap moet je gewoon dicht bij het Woord en bij jezelf blijven. De verschillen leiden soms tot mooie gesprekken, op een heel natuurlijke manier. Deze kinderen ontdekken al vroeg dat niet alle christenen dezelfde keuzes maken.”

Voor zichzelf ontdekte de vrouwelijke leerkracht, lid van de gereformeerde gemeente te Enkhuizen, dat het leven buiten de Biblebelt ook voordelen heeft. „Je beseft beter het voorrecht van een leven bij Gods Woord. Alle jeugd in onze gemeente komt naar de jeugdvereniging. De jongeren met wie ik naar school ging en op de vereniging zat, vormen nog steeds één vriendengroep. Je bent hier echt op elkaar aangewezen.”

Bijbelvers

In de centrale ruimte van de school staat een elektronisch orgel met op de lezenaar ”U alleen, U loven wij. Koraalboek over de 150 psalmen” van Leen Schippers. Erboven hangt het Bijbelvers van de week, dat alle leerlingen uit het hoofd leren. Om ervoor te zorgen dat ze kernteksten uit de Bijbel hun leven lang als bagage meenemen.

Sinds 2017 wordt de school geleid door Mark Gerritsen (46). Hij begon zijn loopbaan in het voortgezet reformatorisch onderwijs, waar hij aardrijkskunde en godsdienst doceerde. Van 2010 tot 2017 gaf hij met echtgenote Janneke leiding aan een ”primary school” in Ethiopië, voor stichting Friends of Interlakes. Bij terugkeer was er een vacature voor de post van directeur op de reformatorische basisschool Timotheüs in Lelystad.

De sollicitatie had het gewenste resultaat. „Mijn voorganger, meester George den Breejen, is hier 38 jaar directeur geweest, vanaf de start in 1979 tot zijn pensionering. Hij had alles keurig op orde. Het weer settelen in Nederland kostte me wel veel energie.” Bovendien moest de verse directeur naast zijn nieuwe baan de bevoegdheid voor leerkracht in het basisonderwijs behalen. „Omdat we een kleine school zijn, heb ik ook lesgevende taken. Een dag per week sta ik voor de klas.”

Loyaliteit

Rond de millenniumwisseling telde de school 225 leerlingen; in 2017 waren het er nog ruim 130. Inmiddels is het leerlingental gedaald tot 103. De krimp wordt vooral veroorzaakt door het drastisch gedaalde ledental van de plaatselijke gereformeerde gemeente. Ook de hervormd-gereformeerde gemeente van Lelystad neemt geleidelijk in omvang af.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 18, 21 mei 2024). Een los nummer kun je kopen in de webshop.

Beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.