De Ziekentroost kreeg een plaats in het kerkboek, maar veel gelezen wordt hij niet. Dat verdient dit geschrift wel, vindt pastoraal werker H.M. Lobbezoo. „Van Hille wilde troosten in de weg van onderwijs. Dat is heel wezenlijk, ook vandaag.”
Als kind zat Henk Lobbezoo (61) voor de aanvang van de zondagse dienst geregeld te bladeren in zijn psalmboekje. Achterin zag hij een aantal formulieren en geschriften, waaronder de Ziekentroost. Het bleef bij een naam. „De eerste bewuste kennismaking is te danken aan oma Van Pelt, zwaar reumapatiënt. Op toerbeurt verbleef ze drie maanden bij een van haar dochters. Geestelijk kon ze weleens mistroostig zijn. Dan las mijn vader haar voor uit de Ziekentroost, met name de Bijbelteksten aan het einde ervan.”
Zijn kennis van het geschrift van Cornelis van Hille nam toe toen hij als jong kerkenraadslid deelnam aan de Gerichte toerusting ambtsdragers van de Gereformeerde Gemeenten. „Ik reed mee met een oudere ambtsbroeder van een naburige gemeente, die kort daarvoor weduwnaar was geworden. Hij vertelde me dat hij zijn zieke vrouw geregeld een paragraaf uit de Ziekentroost had voorgelezen, waarna ze die met elkaar bespraken. Dat was heel zegenrijk geweest.”
In 2003 verwisselde de inwoner van Werkendam zijn baan als leerkracht voor die van pastoraal werker in een aantal reformatorische zorgcentra. Sinds 2018 combineert hij deze taak met die van pastoraal werker in de gereformeerde gemeente van Werkendam. „Voor ouderen die ik geregeld een bezoek bracht, zocht ik een bepaalde vaste invulling. Het lezen van en spreken over de Ziekentroost bleek een van de geschikte middelen. In een later stadium ben ik die gaan bespreken in Bijbeluurtjes. Vorig jaar heb ik de Ziekentroost met oudere catechisanten behandeld. Het Centrum voor Godsdienstonderwijs, waaraan ik als docent verbonden ben, heeft een korte leergang over de Ziekentroost.”
Toelichting
Om het geschrift toegankelijker te maken, schreef Lobbezoo een toelichting in de vorm van vraag en antwoord, waarbij hij de tekst van de Ziekentroost op de voet volgt. Kenmerkend is voor de pastoraal werker de nauwe aansluiting bij Calvijn.
Lees het hele interview met H.M. Lobbezoo in Terdege (nr. 4, 19 november 2024).
beeld: Cees van der Wal