Ontspannen omgaan met vrije tijd

Ontspannen omgaan met vrije tijd

insta serie deel 6- Grethina den Ouden- pubers- Sliedrecht- RenateB _5_

Het kan best een zoektocht zijn in je leven: wat doe ik wel en niet online? Of: hoe gaan we als gezin om met online-ontspanning? Wie bewust nadenkt over mediagebruik, stuit vroeg of laat op de vraag achter de vraag: hoe besteed je je vrije tijd op een goede manier? In de vorige aflevering stelden zes mediagebruikers zich voor. Drie van hen gingen het gesprek aan over precies deze vraag.

Een beetje onwennig is het wel, om elkaar via Teams te ontmoeten en dan al pratend meteen de diepte in te gaan. De schermtijd gaat bij iedereen flink omhoog, om het te hebben over Bijbelse lijnen voor mediagebruik. In ieder geval lijken de schermen geen afbreuk te doen aan de inhoud van het gesprek. Misschien doordat we de basis zoeken in het Woord van God Zelf. Het Woord dat de vluchtigheid van de mediawereld zo ver overstijgt. Het Woord dat digitale drempels en kerkelijke kloven zomaar overbrugt. Het Woord dat laat spreken van hart tot hart, over een thema waar iedereen middenin zit. Hoe ga je om met de tijd die God je gegeven heeft?

Welke grondlijnen lezen jullie in de Bijbel als het gaat over tijdsbesteding?

Johanna Boogert: „Vanuit de grondtalen van de Bijbel weet ik dat er twee woorden worden gebruikt om tijd aan te geven. Aan de ene kant is er ”chronos”: de exacte tijd, de uren en minuten en de tijdstippen van de dag. Aan de andere kant is er ”kairos”, die momenten aanwijst. Daarover lees je bijvoorbeeld in Prediker 3. Er is een tijd om te genieten en een tijd om te rouwen. Op dat verschil moeten we letten als we een Bijbeltekst lezen over het gebruiken van je tijd. Gaat dat over het tellen van je minuten, of gaat dat meer om het bewustzijn dat er overal een moment voor is? Bij tijdsbesteding gaat het soms over die exacte minuten, maar meestal over de invulling van die tijdsmomenten.”

Henk Huisbrink: „Het valt me op in de Bijbel dat je tijd zo kostbaar is. „Koop de tijd uit”, staat er steeds. Gebruik die nuttig. De Bijbel roept steeds op om je tijd in het licht van de eeuwigheid te zien. In onze achtertuin hebben we een wijzerplaat van een oude torenklok hangen. Ik heb de wijzers op vijf voor twaalf gezet. Als herinnering dat onze tijd, die we van God hebben gekregen, genadetijd is.”

Janneke Loosman: „In de Bijbel wordt ook gesproken over vrije tijd. Het is een tijd om te rusten. Die mogen we vullen met verantwoorde dingen. Maar Jezus waarschuwt ook dat we niet te wettisch moeten worden. Want dan zijn we alleen maar bezig met wat wel en niet mag in je vrije tijd. In de Bijbel waren er diverse manieren om je vrije tijd te vullen. Je leest over bruiloften, over muziek maken, over zingen en dansen. We moeten dus proberen om Bijbelse lijnen te vertalen naar onze vrijetijdsbesteding nu.”

Rustmomenten zijn een gave van God. Maakt het dan uit hoe je die ontspannen tijd invult?

Henk Huisbrink: „Dat denk ik wel. Als ontspanning tijdverdrijf wordt, dan gaat er iets scheeflopen. Dan ga je zonder doel online en daar kun je jezelf natuurlijk uren bezighouden. Denk aan natuurfilmpjes. Die zijn heel mooi en niet verkeerd in zichzelf. Maar als ik daarmee heel veel tijd bezig ben, dan gebruik ik ze niet op de juiste manier. Je ontspant zo wel, maar uiteindelijk laat al dat filmpjes kijken je leeg. Dat blijft het spanningsveld bij veel tijdsbesteding. Dus nee, niet alle tijdsbesteding is even goed.”

Johanna Boogert: „Als reactie wil ik graag een vraag in het midden leggen. De opdracht van ons leven is: „Zoekt eerst het Koninkrijk van God.” Het gaat er dus om dat je mag weten dat je Gods kind bent. Maar als je dat weet en als het liefhebben van God de intentie van je leven is, is het dan nog wel juist om te denken vanuit goede of verkeerde vrijetijdsbesteding? Iets wat door God aan ons gegeven is, kan in zichzelf toch nooit verkeerd zijn?”

Janneke Loosman: „Ik begrijp wel wat Johanna zegt. De eerste vraag van je leven is: leef ik voor mezelf of voor God? Als je voor God leeft, dan heeft je leven doel, dus ook je vrije tijd. Dat zal merkbaar zijn in de prioriteiten die je stelt in je vrije tijd. Toch blijft het nodig om duidelijke keuzes te maken. In al onze vrije tijd en dus ook in ons mediagebruik geldt: Heere, wat wilt Gij dat ik doen zal?”

Lees het hele artikel over mediagebruik (deel 2 in een serie) in Terdege (nr. 19, 6 juni 2023).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Henrieke Hoogendijk-van Dam

Volg ons lifestyle platform op instagram.