Met twee woorden over het huwelijk spreken

Met twee woorden over het huwelijk spreken

dsSonneveld-_ceesvdwal_16

Met een huwelijk komen mensen tot hun bestemming. Ook ds. C. Sonnevelt gebruikte die uitdrukking wel, maar hij nam er bewust afstand van. „Onze bestemming is God verheerlijken en ons eeuwig in Hem verheugen.”

Het boek ”Het huwelijk gewogen” van dr. J. van Bruggen, een uitgave uit 1977, raakte Cees Sonnevelt –destijds theologiestudent in Utrecht– door de helderheid en fijnzinnigheid waarmee de hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen het niet zo eenvoudige Bijbelgedeelte 1 Korinthe 7 openlegde.

In de Netherlands Reformed Congregation van het Canadese Lethbridge, die hij acht jaar diende, hield de predikant van de gereformeerde gemeente te Poederoijen twee gemeenteavonden over dit Bijbelgedeelte. Met de publicatie van Van Bruggen als leidraad. „Ik heb die samengevat en toegespitst.”

Nadat hij betrokken raakte bij het interkerkelijk platform Bijbels Beraad M/V, maakte hij een versie voor de website. Die werkte hij op verzoek van uitgeverij De Banier uit tot een boekje. „Het huwelijk staat in onze cultuur en samenleving onder zware druk. Daarom is het heel belangrijk dat we ons bezinnen op de betekenis en waarde ervan, en anderzijds uit reactie het huwelijk niet gaan romantiseren. Paulus laat ons in 1 Korinthe 7 zien dat het die kant ook niet op moet. Met zijn onderwijs, geïnspireerd door de Heilige Geest, kan juist de ongehuwde Paulus ons helpen het goede evenwicht te bewaren in alles wat zich vandaag roert en beweegt rondom het huwelijk. Op TikTok is een explosie van bespotting van het huwelijk gaande. Na het patriarchaat moet het matriarchaat het ontgelden.”

Veel christenen zien het huwelijk als een komen tot je bestemming. Terecht?

„Ook ik gebruikte die uitdrukking wel, met name in trouwdiensten, maar ik doe het niet meer. God heeft het huwelijk ingesteld en gezegd dat het niet goed is dat de mens alleen zij. Het is ook noodzakelijk voor de voortplanting van het menselijk geslacht en de uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Maar wat onze diepste bestemming is, geeft de Kleine Catechismus van Westminster treffend weer. Die begint met de vraag: „Wat is het hoogste doel van de mens?” Daarop volgt het antwoord. „God verheerlijken en zich eeuwig in hem verheugen.”

Het is een pijnlijke misvatting, zeker voor singles, dat een ongehuwde zijn of haar bestemming mist. Veelzeggend is dat er in de hemel en op de nieuwe aarde geen huwelijken meer zijn.”

Vanwaar dan toch de opvatting dat een huwelijk tot de bestemming brengt?

„Die gedachte past bij het algemeen menselijke verlangen naar een levensgezel en nageslacht. Ouders zien ernaar uit opa en oma te worden, door het huwelijk van kinderen. Dat is een gegeven dat we mogen honoreren. Maar als Paulus over het huwelijk spreekt, doet hij dat in het licht van het geestelijke huwelijk tussen Christus en Zijn bruid en in het licht van de eindtijd en de wederkomst van Christus. Alleen het huwelijk tussen Christus en Zijn gemeente houdt stand, alle andere huwelijken komen tot een einde. Daar leven wij vaak ver bij vandaan, omdat we weinig van de verdrukking weten waarover Paulus spreekt. We mogen ons wel afvragen hoe dat komt. Paulus wist uit ervaring van de bestaande nood en was doordrongen van de aanstaande nood. Hij sprak vanuit die achtergrond.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 3, 31 oktober 2023).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.