Luisteren naar Gods goede gebod

Luisteren naar Gods goede gebod

Sarina Brons- sexualiteit- schrijver- RenateB _4_

Het seculiere denken over seksualiteit en gezinsvorming gaat de gereformeerde gezindte niet voorbij. De acceptatie van geslachtsgemeenschap voor het huwelijk neemt toe, net als het gepland kinderen krijgen. „Het gemeenschappelijke is dat je zelf kiest en je niet laat leiden door wat God in Zijn Woord zegt.”

Door de boeken die ze schreef, werd Sarina Brons-van der Wekken (53) binnen de gereformeerde gezindte een gids op het terrein van seksuele vorming. Het was geen bewuste keuze van de predikantsvrouw uit Moerkapelle, in deeltijd werkzaam bij Eleos als gz-psycholoog. Ze werd ervoor gevraagd.

„Destijds was ik betrokken bij de serie Jongerenperspectief van uitgeverij Groen. Ik had de eindredactie, bedacht welke thema’s aan de orde zouden moeten komen en leverde een eerste aanzet voor de inhoud. Toen het niet lukte om iemand te vinden voor het deel over de identiteit van tieners, vroeg de uitgever: „Kun jij het niet schrijven?” Zo ontstond ”Kijk eens naar jezelf”.”

Het boekje leidde tot het verzorgen van gastlessen op reformatorische scholen en het schrijven van de brochure ”Niet los verkrijgbaar”. Die werkte ze later uit tot het boekje ”Let op: liefde?” ”Blozen mag” schreef ze voor ouders, andere opvoeders en jeugdwerkleiders.

Over het seksuele doen en denken van reformatorische jongeren wil de psychologe geen uitspraken doen. „In mijn huidige werk zie ik uitsluitend volwassenen. Wel stel ik net als iedereen vast dat de wereld om ons heen massief een boodschap over seksualiteit afgeeft die haaks staat op het Bijbelse spreken daarover. Dat beïnvloedt ons allemaal. Meer dan ooit is het nodig dat we als ouderen de jonge generatie voorhouden en voorleven hoe waardevol seksuele zuiverheid is. En dat die iets mag kosten: doorzettingsvermogen, nee zeggen tegen onzuivere verlangens. Tegenover een samenleving die vindt dat alles moet kunnen.”

Grenzen

Het gesprek tussen opvoeders en jongeren over seksualiteit vraagt om vertrouwelijkheid, openheid en concreetheid. „Het is niet verkeerd dat jongeren seksuele verlangens hebben. God heeft ons zo geschapen dat die in de tienerleeftijd wakker worden, maar het betekent niet dat je er automatisch aan moet toegeven. De Heere vraagt ons te wachten met seksuele gemeenschap tot we getrouwd zijn en er de veilige bedding van het huwelijk is. Seksualiteit is niet alleen intiem, maar ook kwetsbaar. Als het in het begin niet zo goed lukt, moet niet de gedachte ontstaan: misschien laat hij of zij me nu wel in de steek.”

De taak van ouders blijft voor Sarina Brons niet beperkt tot gesprek en voorlichting, al plaatst ze die met stip bovenaan. „Zolang kinderen onder je dak leven, moet je ook grenzen durven stellen. Ik wil niet dat jullie samen op vakantie gaan, om maar wat te noemen. Het is goed om daarbij eerlijk je zorgen te benoemen. „Joh, ik weet hoe heftig seksuele verlangens kunnen zijn en hoe moeilijk het is om ze af te breken.” Daarom is het verstandig de kat niet op het spek te binden, zoals ze vroeger zeiden.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 3, 25 oktober 2022).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.