Lichtplan

Lichtplan

Martine blog 7-1 site

Op de bovenverdieping zijn we in een nieuwe fase gekomen: alle binnenwanden moeten gestuct worden. En dat zijn behoorlijk veel vierkante meters.

Gelukkig is mijn man naast timmerman ook heel handig op dit gebied en gaat hij dit ook allemaal zelf doen. Toen de kap geplaatst is, is er een stukadoor geweest die de hele schuine kap aan beide kanten gestuct heeft; dit scheelt al heel erg veel. Maar de overige wanden op de slaapkamers en de overloop moeten dus nog wel gestuct worden.

Voordat er gestuct gaat worden, moet er op de naden van de gipsplaten wapeningsgaas geplakt worden. En daarna met gele voorstrijk ingesmeerd, zodat het gaas niet snel loslaat. Een leuk werkje dat ik kan gaan doen. Bijna elke avond ben ik dus ook in de boerderij te vinden met een rol wapeningsgaas, een plamuurmes en een emmertje gele voorstrijk. Er zijn maar een paar gipsplaten waar ik handig bij kan zonder trap. De rest van de muren gaat dus trapje op, trapje af. Gelukkig kan ik dit nog prima doen in deze termijn van de zwangerschap.

Op de andere kamers wordt nog hard gewerkt om de binnenwanden dicht te maken en te voorzien van gipsplaten. Achter de knieschotten van de slaapkamers ligt een heel netwerk van pvc-pijpen voor de WTW-installatie en ook van de afvoer van het toilet boven en de douche op onze slaapkamer. Gelukkig hoef ik me daar niet mee bezig te houden, want daar heb ik helemaal geen verstand van! Maar dit moet er dus allemaal wel eerst in, net als de elektra pijpen, voordat de knieschotten op de slaapkamers dichtgemaakt worden. Alle elektra gaat bij ons via het plafond, omdat wij geen smeervloer op de betonvloer krijgen, maar de betonvloer in één keer gestort is.

Samen staan we in de woonkamer te bedenken hoeveel spotjes er in het plafond komen. Als we hiermee bezig zijn, borrelen er vanzelf meer vragen op: willen we een hanglamp boven de eettafel? Of is dit juist niet handig? Wat als we de indeling toch nog een keer willen wijzigen? We halen er zelfs even een keukenstoel bij vanuit de caravan om te bepalen hoe de eettafel komt te staan. Toch leuk om te midden van al het gereedschap, een steiger en een grote voorraad hout even hier te zitten op mijn keukenstoel. 😊

Volgende onderwerp: wandlampjes. Zo ja, hoeveel en waar komen die dan? En waar komen de schakelaars voor de lampen? Wat wordt de looproute door het huis en waar is het handig om stopcontacten te plaatsen? Gelukkig kunnen wij allebei goed visualiseren en hebben we van het begin af aan al in ons hoofd hoe de indeling in de boerderij er ongeveer uit komt te zien. Ook de keuken is al een tijdje geleden uitgezocht en van het begin af aan wist ik dat ik graag twee grote hanglampen boven het aanrecht wilde. Zo precies naast de stalramen. Het hele plaatje zie ik al voor me terwijl we hiermee bezig zijn.

Met een zwarte stift komen overal op de muren rondjes en krabbels van Jan waar dan iets staat dat lijkt op ‘schakelaar’ en ‘stopcontact’. O en ook de welbekende ‘WCD’ van wandcontactdoos. Vanuit de woonkamer gaan we door naar de hal. Hoeveel licht is hier nodig? Er ligt een dakraam in het dak en doordat de hal open is, is er overdag sowieso genoeg licht in de hal. Bij de trapopgang willen we ook twee wandlampen en boven de wc-deur komt ook een wandlampje. Jan tekent met een zwarte stift ook hier waar de lampen en de schakelaars moeten komen.

Als we het hele lichtplan uitgedacht hebben, wordt er flink in het plafond geboord. In totaal komen er in het plafond 56 (!) spotjes. Hierdoor ontstaat boven op de verdiepingsvloer een spinnenweb aan gele elektrapijpen. Met zwarte stift wordt er hier en daar op de elektrapijpen iets gekrabbeld om straks te weten waar dit ook alweer precies voor was. Want uiteraard zijn er ook tig verschillende groepen die dan naar de meterkast gaan.

Intussen wordt onze eiken trap als een bouwpakket geleverd. De losse onderdelen, zoals de petjes, zien er al heel mooi uit met zo’n gefreesde rand. Ook de zwarte spijltjes zijn prachtig. Maar nog even geduld voor de trap geplaatst wordt, eerst moet de installatie in de keuken gemaakt worden, want ook de keuken wordt bijna geleverd! De waterleidingen voor warm en koud water worden in de kalkzandsteen muur gefreesd en ook de elektrapijpen. Hierna kan ik weer wat doen: de hele muur geel maken met voorstrijk voor het stuken. De dag erna is er van al dat heerlijke geel op de muren al niks meer te zien want het is al bedekt onder een verse stuclaag. De keuken kan geleverd worden!

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martine Hoogerbrug

Volg ons lifestyle platform op instagram.