Les van vervolgde christen

Les van vervolgde christen

Dees-1-terdege-A

Vervolging van westerse christenen verwacht Maarten Dees niet op korte termijn. Wel roept de directeur van Open Doors Nederland op tot waakzaamheid. En vooral tot medelijden met hen die de littekens van Christus dragen. „Door het contact met vervolgde christenen is dat voor mij meer een realiteit geworden.”

Als schooljongen zat Maarten Dees (58) op zondagavond aan de keukentafel kaarten te schrijven. Aan vervolgde christenen, via Open Doors, Friedensstimme en soortgelijke organisaties. „Bijbelteksten in cyrillische letters overschrijven was een kunst apart, maar ik deed het graag. Soms kwam er een bericht terug, dat waren bijzondere momenten.”

Initiator en grote stimulator was zijn moeder. „Ze vertelde mij over de vervolgde kerk en de druk waaronder die mensen leefden. Ook over wonderlijke gebedsverhoringen. Zo werd ik al vroeg betrokken bij dat wat God aan het doen is in de wereld en raakte ook ik geboeid door dat grote geheel, dankzij een moeder die er biddend mee bezig was. En nog steeds is, met haar 93 jaar.”

Rond het jaar 2000 vlamde de oude liefde voor Open Doors bij Dees weer op. „Een oud-collega van me werd directeur van Open Doors Nederland en vroeg me om eens een reis mee te maken. Ik ben met hem naar Noord-Korea geweest en zat vanaf dat moment aan de haak.” Niet lang na de imponerende reis kreeg Dees, destijds werkzaam in het bedrijfsleven, het verzoek om toe te treden tot het bestuur. „Sindsdien ging ik minstens één keer per jaar naar Afrika, Azië, het Midden-Oosten of Zuid-Amerika, om vervolgde christenen te ontmoeten.”

In 2007 werd hij ook lid van het internationale bestuur. Nadat hij daar tot voorzitter was verkozen, gaf hij zijn post in het Nederlandse bestuur op. In 2018 kwam de vraag of de zakenman het directeurschap van Open Doors Nederland op zich wilde nemen, vanwege interne spanningen. „Ik had als zelfstandig interim-manager net

–voortijdig– een lange en pittige klus afgerond, toen dat telefoontje kwam. Dat heb ik als leiding gezien. Pasgetrouwd droomde ik van een baan in de zending of iets dergelijks, maar het liep anders. Op een moment dat ik het niet meer verwachtte, werd onverwachts toch de deur geopend naar een baan waarin ik fulltime betrokken ben bij het werk voor Gods Koninkrijk.”

Wat hebben de contacten met vervolgde christenen met u gedaan?

„Die hebben allereerst mijn manier van Bijbellezen veranderd. Op catechisatie leerde ik al dat vervolging hoort bij de navolging van Christus, maar zolang je die druk niet van nabij ervaart, heb je geen idee van de betekenis. Door de ontmoeting met vervolgde christenen ben ik gaan zien dat de Bijbel vol staat met verhalen over mensen die vervolgd werden omdat ze God wilden dienen en Christus volgden. Dat kóst je iets. En daar word je niet slechter van!”

Riep het ook de vraag op: waarom word ík niet vervolgd?

„Dezelfde vraag werd door vervolgde christenen gesteld aan Anne van der Bijl, oprichter van Open Doors. „Wat doen jullie met 2 Timotheüs 3:12: Allen die godzalig willen leven in Christus Jezus, zullen vervolgd worden?” In de loop der jaren ben ik steeds beter gaan zien dat die tekst ook voor ons geldt als we ons vereenzelvigen met hen die worden vervolgd. Zoals Paulus het zegt in 1 Korinthe 12:26: „Als één lid lijdt, lijden al de leden mee.” Door het contact met vervolgde christenen is dat voor mij meer een realiteit geworden.”

Lees het hele interview met Maarten Dees in Terdege (nr. 9, 19 januari 2022).

beeld: Anton Dommerholt

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.