Kunstmatige wijsheid

Kunstmatige wijsheid

spg-16661-Neline-28 site

„Hij kan dus gewoon het verschil tussen de Ger. Gem en de Ger. Gem. in Ned. uitleggen, hè?” Enthousiast vertelt mijn broertje wat het softwareprogramma ChatGPT allemaal vermag. Ik loop nog niet direct warm. Wie kan de gevolgen overzien als we ons als samenleving uitleveren aan kunstmatige intelligentie? Mijn broertje ziet echter vooral voordelen.

„Schrijf een column van 400 woorden voor een christelijk magazine over het gebruik van ChatGPT”, sommeert hij. Het resultaat is een bloedeloos verhaal, dat ik zelf nooit zo geschreven zou hebben. Gelukkig maar. Jans interesse is evenwel gewekt. Hij legt ChatGPT allerlei strikvragen voor, en ik moet toegeven dat het programma over het algemeen met vrij slimme antwoorden komt. Maar als Jan vraagt of de HSV volgens de GBS een betrouwbare vertaling is, gaat het na twee alinea’s grondig mis: „De GBS zal eerder kiezen voor een meer traditionele vertaling, zoals de NBG51.” Hm, het programma heeft leren schrijven op basis van miljoenen teksten, maar de StandVastig zat blijkbaar niet in het repertoire.

Toch ziet Martha genoeg mogelijkheden. „Schrijf een kinderlijk werkstuk van tien bladzijden over antisemitisme”, typt ze. Er komt een prachtig samenhangend verhaal uitrollen, dus Martha zit al te glimjuichen achter het scherm. „Die hoofdstukindeling kan ik sowieso goed gebruiken!” glundert ze. Maar dan loopt het systeem ineens vast, zomaar, halverwege een zin over complottheorieën. Leve de haperende techniek!

„Mag ik nu eens?” vraag ik. „Ik ben wel benieuwd hoe hij het vierde rijk uit de droom van Nebukadnezar uitlegt.” Pas opperde iemand tijdens een Bijbelstudie dat de benen en voeten van het beeld misschien wel verwijzen naar de islamitische wereld. Ik heb het leem en ijzer altijd horen uitleggen als het Romeinse Rijk, maar vanuit oosters perspectief is het niet eens zo gek om aan de islam te denken. ChatGPT komt desondanks meteen met de Romeinen op de proppen, maar tekent daar wel bij aan dat er meerdere interpretaties mogelijk zijn. De tekst sluit af met een wijze raad: „Het is altijd goed om verschillende bronnen te raadplegen.” Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Neline is getrouwd en moeder van Martha (9), Abel (7), Jolijn (6), Reinout (4) en Sifra (1).

Auteur

Neline Boogert-Floor

Volg ons lifestyle platform op instagram.