Kerktorens vind ik prachtig. Alleen al om het feit dat ze naar boven, naar God, wijzen. Het was een gedachte die me zomaar te binnen schoot tijdens een debat over ons cultureel erfgoed.
Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik naar een stad of dorp ga en ik heb tijd, dan vind ik het fijn om een historische kerk op te zoeken en er even omheen te lopen. Het allermooiste is het, als je er naar binnen kunt.
Veel oude kerkgebouwen zijn gelukkig nog in gebruik voor de eredienst. Voor een heel aantal geldt dat echter niet. Als ik in Elspeet langs de dorpskerk kom, dan denk ik geregeld aan de overvolle diensten van twintig jaar geleden en daarvoor. Toch ben ik dankbaar dat daar nog iedere week Gods Woord verkondigd wordt en dat er nog steeds enkele honderden kerkgangers zijn.
In Den Haag ligt dat anders. Mijn appartement daar staat op een steenworp afstand van de Grote Kerk. Helaas is dit bedehuis al jaren geleden onttrokken aan de eredienst. Enkele keren per jaar worden er nog kerkdiensten verzorgd vanuit de Haagse Bethlehemkerk. Verder is het een plaats waar van alles en nog wordt georganiseerd waarbij Gods Woord niet open gaat.
Voor historische kerkgebouwen geldt dat er veel geld nodig is om de ze in stand te houden. Dat geld kan veelal niet worden opgebracht door de kerkelijke gemeenten en al helemaal niet als er geen kerkelijke gemeente meer is die gebruik maakt van het gebouw.
Ter voorbereiding op een debat over cultureel erfgoed bezocht ik samen met onze beleidsmedewerker Gijsbert Leertouwer, de Hooglandse Kerk in Leiden. Zowel vanbinnen als vanbuiten is het een prachtig gebouw. Om het in stand te houden is het kerkbestuur heel actief. Er worden allerlei activiteiten en beurzen in het kerkgebouw gehouden. Er worden zelfs tentamens afgenomen vanuit de Universiteit Leiden. En gelukkig wordt de kerk nog iedere zondag gebruikt voor de eredienst.
Aan de buitenzijde van de kerk is ook nog eens een heel aantal appartementen gecreëerd. De huuropbrengst wordt draagt bij aan het onderhoud van het gebouw. Toch is dat niet genoeg. Daarom is er ook geld nodig vanuit de overheid om dit soort prachtige gebouwen in stand te houden. Van een leien dakje gaat dat natuurlijk niet...
Deze ervaring heb ik ingebracht in het debat met minister Bruins die over ons cultureel erfgoed gaat. Op ons verzoek gaat hij tussen nu en de zomer 2025 in kaart brengen hoe en wat er nodig is om die prachtige gebouwen in stand te houden. Want zeg nu zelf, die mooie oude kerken en kerktorens die naar boven wijzen, die willen we toch voor geen goud missen!
SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer is elke dag in de hofstad te vinden. Hij woont in Elspeet en is vader van drie dochters.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen
Smaakt Terdege naar meer?
En wil je de andere artikelen ook graag lezen?