Kees Wagenaar van Siloah pleit voor meer mannen in de zorg

Kees Wagenaar van Siloah pleit voor meer mannen in de zorg

L1090502

Meer mannen in de zorg. Die wens leeft bij coördinator en begeleider Kees Wagenaar (64) van Siloah op woonlocatie De Boog in ’s-Gravenpolder. “De bewoners hebben naast vrouwelijke rolmodellen een soort vaderfiguur nodig.”

In hart van het Zeeuwse dorp ligt woonlocatie De Boog. Hier wonen negentien cliënten met een verstandelijke en/of meervoudige beperking: merendeels in woongroepen, deels begeleid zelfstandig. Overdag gaan de meesten in de omgeving naar hun werk: een zorgboerderij, sociale werkvoorziening of gewoon bedrijf. Een van hun begeleiders is Kees Wagenaar.Al bijna veertig jaar werkt hij bij het huidige Siloah. „In 1984 begon ik op De Beukelaar in ’s-Gravenpolder.
Sinds De Boog in 2009 is gerealiseerd werk ik daar. Sommige bewoners hier wonen al net zo lang in een locatie van Siloah als ik er werk.”

Het werken met de doelgroep geeft Wagenaar nog evenveel plezier als toen hij begon. „Ik blijf het een uitdaging vinden. Het opbouwen van een vertrouwensband is daarbij onmisbaar. Onze cliënten hebben niet alleen verzorging, maar ook een duidelijke, consequente begeleiding nodig. Door de jaren heen heb ik de behoefte hieraan steeds duidelijker leren zien, bij alle cliënten.”

MANNEN

In verband hiermee ziet Wagenaar een belangrijke rol voor mannen. Tot zijn spijt werken er maar weinig in de zorg. „Terwijl mannelijke bewoners vaak naar een man toetrekken, maar ook veel vrouwelijke bewoners vinden het fijn als er mannelijke begeleiders zijn.”
Voor het werk in de Boog moet je wel stevig in je schoenen staan, vindt Wagenaar. „In onze doelgroep komt af en toe moeilijk verstaanbaar gedrag voor, soms met agressie. Daar moet je mee kunnen omgaan. Een geschikte begeleider geeft cliënten duidelijkheid, neemt initiatief en kan zowel zelfstandig als in teamverband werken.”

Begeleiders hoeven hierbij niet zelf het wiel uit te vinden. „We volgen geregeld trainingen. Wie het fijn vindt om zich te blijven ontwikkelen, is hier op zijn plek.”
De reformatorische identiteit van Siloah vormt een onlosmakelijk onderdeel van het werk. Wagenaar koestert haar. Niet alleen de dagelijkse uitingsvormen. „Veel van de cliënten hebben duidelijk zelf gekozen voor identiteitsgebonden zorg. Het is belangrijk dat wij als begeleiders hier zo goed mogelijk gestalte aan geven.”

SILOAH

Gieterijstraat 20, Ridderkerk
088 - 2754500 // info@siloah.nl // www.siloah.nl

Volg ons lifestyle platform op instagram.