„Is er verschil tussen de Heere danken en Hem prijzen?”
Er is inderdaad verschil tussen het danken en prijzen van de Heere. Dat verschil is in de Bijbel niet altijd heel groot. Je kunt de Heere ook prijzen omdat je zo dankbaar bent voor wat de Heere aan je geeft. Toch is er verschil tussen dank en lofprijzing. Ik hoop dat mijn antwoord je helpt om in je gebed zowel de dank als de lofprijzing plaats te geven, en dat je merkt hoe goed het is om de Heere te prijzen (Psalm 147 vers 1).
Dánken is de Heere grootmaken om wat Hij gééft. Je kunt de Heere danken voor de verhoring van je gebeden. Je kunt Hem ook danken voor dingen die Hij gaf zelfs zonder dat je erom gevraagd had. De Heere prijzen gaat echter verder dan danken.
Príjzen is de Heere grootmaken om Wie Hij ís. Wie in Hem gelooft, krijgt Hem lief. Niet alleen om de gaven die Hij gééft, maar ook om Wie Hij ís, om hoe Hij Zich bekendmaakt in Zijn Woord. Hij is eeuwig, alwetend, almachtig, heilig, barmhartig, rechtvaardig, genadig. Je mag Hem daarvoor prijzen.
Spreken met God
Gebed is zo veel meer dan vragen stellen aan de Heere. Bidden is spreken met God. Je bidt niet alleen om iets te krijgen, maar om je hart voor Hem neer te leggen, omdat je zonder de Heere en Zijn genade niet leven kunt. De lofprijzing spreekt de taal van de liefde. Als twee mensen van elkaar houden en ze komen niet verder dan elkaar te bedanken, dan is dat wel vreemd. Ze spreken hun liefde voor elkaar uit. Daarbij is het veel mooier dat ze stamelend zeggen dat ze er eigenlijk geen woorden voor hebben, dan dat ze precies kunnen zeggen waarom ze van elkaar houden.
Zo is het met de lofprijzing ook. „Heere, ik zal U loven”, zingt een psalmist. Dan gáát hij niet de Heere prijzen, maar príjst hij de Heere al. Het is tot eer van de Heere als je je verlangen om de Heere groot te maken onder woorden brengt. Dat verlangen is belangrijker dan de woorden die je kiest. Eigenlijk heb je er geen woorden voor. De Heere is zó heilig, zó groot en goed, zó genadig. Toch probeer je in de lofprijzing onder woorden te brengen Wie de Heere is, en Wie Hij voor jóu is.
Lofprijzing in de Psalmen
Vooral in de Psalmen kun je zinnen vinden die je in de lofprijzing kunt gebruiken. Waarom is het zo belangrijk om de Heere te prijzen en te loven in je gebed? Een paar redenen:
- Omdat de Heere het waard is. Hem komt alle lof en eer toe. En wij zijn geschapen om de Heere te loven en te prijzen.
- De Bijbel leert het ons, en geeft er ook veel voorbeelden bij. Kijk maar naar de gebeden van Salomo (1 Koningen 8) en Nehemia (Nehemia 9). Zij beginnen niet met vragen, maar met Wie de Heere is.
- De Heere Jezus houdt het ons ook voor in het Onze Vader. Voordat we onze vragen voor Hem neerleggen, leren we de Heere te loven.
- Is het Evangelie niet een bron van lofprijzing? Dat er redding is en hoop voor zondaren? Reden te over om onze gebeden te beginnen met het prijzen van de Heere. Wat is de Heere goed voor ons! Er is genade! Christus kwam om zondaars te zoeken en zalig te maken!
Het gebed gaat niet om ons
Wie zich erin oefent de lofprijzing aan het begin van het gebed een plaats te geven, gaat merken dat de vragen in het gebed in een ander perspectief komen te staan. Je begint niet bij je eigen leven, bij je eigen vragen. Die komen op de tweede plaats. Wij kunnen zo gemakkelijk naar onszelf toe bidden, op onszelf gericht. Eén van de belangrijkste lessen van het gebed is juist dat we leren dat het in het gebed juist niet om onszelf gaat, maar om de Heere en om Zijn Koninkrijk.
Het gebed is er om je te oefenen de Heere en Zijn eer lief te hebben. De Heere heeft onze lofprijzing niet nodig voor Zijn eer en glorie. Hij wil wel geprezen zijn. Maar wíj hebben de lofprijzing nodig opdat ons hart vervuld wordt met eerbied en ontzag, en opdat we ons verheugen in Zijn heerlijkheid en genade. Laat in onze gebeden de lof voor de Heere niet ontbreken! „Loof Hem, prijs Zijn Naam!” (Psalm 100 vers 4)
Beeld: André Dorst